latinica  ћирилица
11/02/2024 |  14:07 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Kovačević poručio Kavazoviću: BiH nije zemlja samo Bošnjaka (VIDEO)

Saopštenje poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u vezi sa donošenjem zakona važnih za evropski put BiH je zabrinjavajuće i ima za cilj da ruši dogovor u BiH, rekao je za RTRS delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Kavazović odbija da prihvati ustavnu realnost koja kaže da je BiH zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda koji imaju jednaka prava i dva ravnopravna entiteta. Oni smatraju da je BiH samo zemlja za Bošnjake, a da Srbi i Hrvati moraju da se povinuju njihovim odlukama i to je nešto što se sasvim sigurno neće dogoditi - rekao je Kovačević.

On je istakao da saopštenje Islamske zajednice u BiH koje je potpisao reis Kavazović definitivno nije napisano u Islamskoj zajednici i na prvom mjestu je poruka za stranke "trojke" da nemaju pravo da donose odluke i vode pregovore u BiH.

- Ovo je poruka za stranke `trojke` da moraju da pričekaju da se one koji su izbor Islamske zajednice - SDA i Željko Komšić - vrate na vlast i da su oni jedini koji imaju pravo da donose odluke - kaže Kovačević.

Ovdje imamo Islamsku zajednicu i poglavara Islamske zajednice, dodaje Kovačević, koji kaže šta ne smiju da rade političari koji su izabrani od građana.

- Potpuno je jasno iz tog saopštenja da oni smatraju da za Srbe i Hrvate nema mjesta u BiH, da je BiH zemlja samo za Bošnjake, a da mi možemo da živimo samo po njihovim pravilima i po odlukama koje oni budu donosili o nama - rekao je Kovačević i naveo da je to izuzetno zabrinjavajuće.

On je naveo da smatra da vjerski poglavari ili vjerske zajednice imaju pravo da komentarišu društvena dešavanja, ali da ovdje Islamska zajednica u BiH i njen poglavar govore šta ne smiju da rade političari koji su izabrani od građana.

- Ali, ovdje imamo nešto potpuno drugo. Imamo poglavare Islamske zajednice koji jasno poručuju političarima, da ne mogu donositi odluke bez njihovog odobrenja - istakao je Kovačević.

On je naveo da tako ne izgleda demokratko, evropsko i sekularno društvo.

- To saopštenje obiluje greškama, pogrešnim tumačenjima i nepravilnostima - smatra Kovačević i kako ocjenjuje, maliciozne tvrdnje Kavazovića o državnoj imovini.

Naveo je da BiH ima svoje ustavne nadležnosti i da Republika Srpska ima svoje nadležnosti, te da niko nikome u tom kontekstu nije nadređen.

- Onda čujemo da je nedopustivo da se državna imovina poklanja entitetima. Međutim, gospodin Kavazović mora da pročita Ustav BiH. U Ustavu BiH je jasno navedeno šta su to autoriteti i nadležnosti - istakao je Kovačević.

Podsjeća da Ustav jasno kaže da 49 odsto teritorije u BiH sa svim onim što se na njoj nalazi pripada Republici Srpskoj.

- Većinom se tiče spoljnog suverenita odnosno spoljne politike BiH, monetarne politike i da sve što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, pripada Srpskoj i FBiH - naglasio je Kovačević.

Dodao da je Kavazovićevo saoštenje  zabrinjavajuće i ima za cilj da ruši dogovor u BiH.