latinica  ћирилица
11/02/2024 |  16:20 | Autor: SRNA

Savez Srba u Štajerskoj: Pokazati jedinsto Srba gdje god da se nalaze

Saradnja srpskog naroda je važna gdje god da se nalazi, a zajedničkim naporima i okupljanjem oko jedne ideje ističe se spremnost da se kroz različite projekte pokaže jedinstvo i prisutnost u Austriji, poručili su predstavnici Saveza Srba u Štajerskoj.
Grac - manifestacija Sretenjski susreti - Foto: SRNA
Grac - manifestacija Sretenjski susretiFoto: SRNA

Predstavnici ovog saveza sinoć su u Gracu povodom Dana državnosti Srbije organizovali manifestaciju "Sretenjski susreti", koja je okupila veliki broj učesnika, ali i zvaničnika i predstavnika srpske zajednice u Austriji, saopšteno je iz ovog saveza.

- Njihovo prisustvo je bilo od velikog značaja i pokazalo je podršku i angažovanje državnih institucija i organizacija u promociji srpske zajednice u Austriji. Ova manifestacija je pokazala da su rezultati, nepunih šest mjeseci od reaktiviranja Saveza Srba u Štajerskoj, već vidljivi - istakli su iz Saveza.

U saopštenju se ističe da je ovaj brz napredak primjer kako je zajednički rad i angažovanje ključno za postizanje ciljeva.

Predstavnici Saveza Srba u Austriji, koji je krovna organizacija koja okuplja srpske klubove i udruženja širom ove zemlje, izrazili su podršku projektima ovih klubova i udruženja, te istakli da je važno da se afirmišu ideje koje doprinose jedinstvu srpske zajednice.

Na manifestaciji su se predstavile sve organizacije Saveza Srba u Štajerskoj, a priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

Istoričar Dejan Segić održao je predavanje o temi "Srpska revolucija - od ustaničkog do ustavnog Sretenja /1804-1835/", a u programu su učestvovali i Crkveni hor Hrama Svetih Ćirila i Metodija iz Graca, Prosvjetina škola srpskog jezika - Grac, te brojna kulturno-umjetnička i sportska udruženja, kao i Irina Karamarković, predsjedavajuća u Savjetodavnom vijeću za strance u Gracu i Robert Krotcer, savjetnik za integracije u Gradskoj upravi Graca.

Manifestaciji su prisustvovali i visoki zvaničnici i predstavnici srpske zajednice u Austriji, među kojima ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević, konzul Srbije u Austriji Milica Vučković, Nada Knežević u ime Privredne komore Srbije, te šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, zajedno sa članovima Upravnog odbora Saveza Srba u Austriji.