latinica  ћирилица
11/02/2024 |  16:39 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju u Šibeniku na početku posjete Eparhiji dalmatinskoj (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je na početku posjete Eparhiji dalmatinskoj služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku.
Patrijarh Porfirije u Šibeniku - Foto: SRNA
Patrijarh Porfirije u ŠibenikuFoto: SRNA

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su episkopi dalmatinski Nikodim, niški Arsenije i osečko-poljski i baranjski Heruvim, kao i sveštenici i đakoni iz više episkopija, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U svojoj propovijedi, patrijarh Porfirije je istakao da je radostan zbog današnjeg sabranja u šibeničkom Sabornom hramu povodom najvažnijeg događaja u životu svakoga čoveka, odnosno zbog služenja Svete liturgije.

- Vjera je ono što je osnov našega života. Kada imamo vere onda i naša logika drugačije misli i naše oči drugačije vide i srce naše drugačije ljubi. Kada imamo vjere, onda je sve čudo u našem životu, onda se neprestano iscjeljujemo i mi i sve ono što imamo, i mi i naši bližnji - naglasio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da ljubav Božja unaprijed prihvata sve i svakoga onakvim kakav on jeste i unapred svima prašta, unapred sve grli, sve uzima u svoje naručje.

- Da nam Bog da da pripadamo istinskoj i pravoj vjeri, da vjerujemo ispravno, da vjerujemo pravoslavno, ali da ta naša vjera ne bude mrtva, jer je vjera bez djela mrtva. Da bude djelatna, da bude naš život i onda će zaista sve biti čudo u našem životu, a najprije činjenica da poznajemo Boga Kojega onda slavimo sa svima svetima i ovdje i sada i u vijekove vijekova - poručio je patrijarh Porfirije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vjernici, od kojih su mnogi pristupili Božanskom Pričešću, istakli su iz SPC.

Liturgijom u Šibeniku počela je dvodnevna posjeta patrijarha Porfirija Eparhiji dalmatinskoj povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krki.

U manastiru Krka danas će biti služena doksologija u čast patrijarha, nakog čega će je predviđeno svečano večernje bogosluženje.

Njegova svetost će sutra, na dan Sveta tri jerarha, u manastiru Krka služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@patrijarh_porfirije)