latinica  ћирилица
11/02/2024 |  17:22 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Banjac: Tradicija i običaji okupljaju srpski narod i čuvaju njegov identitet

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da tradicija i običaji okupljaju srpski narod i da su proizvod svega onog što Srbi jesu i što su sačuvali kroz istoriju.
Darko Banjac na Sajmu zavičaja u Novom Sadu - Foto: SRNA
Darko Banjac na Sajmu zavičaja u Novom SaduFoto: SRNA

Banjac je u Novom Sadu prisustvovao Sajmu zavičaja, koji tradicionalno okuplja Srbe iz cijelog regiona, te istakao da je ova manifestacija važna za očuvanje tradicija i običaja srpskog naroda.

- Srpski narod gdje god se nalazio ima svoje tradicije i običaje koji su pored vjere, jezika i pisma održali nacionalno biće srpskog naroda - rekao je Banjac Srni.

On je dodao da Sajam čuva običaje i tradiciju srpskog naroda iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Slovenije i svih drugih krajeva u kojim žive Srbi, te ocijenio da je to veoma značajno za srpski narod.

- Došli smo do toga da se počinjemo stidjeti naših nošnji, opanaka i svega onoga što je nešto značilo u istoriji srpskog naroda. Ne smijemo se toga odricati, a pogotovo stidjeti - poručio je Banjac.

On je naveo da su među izlagačima na petom Sajmu zavičaja u Novom Sadu i Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica, Banja "Mlječanica" i Nacionalni park "Kozara", te da očekuje da će naredne godine biti mnogo više udruženja i institucija iz Krajine i Srpske.

Banjac je rekao da se na otvaranju Sajma susreo sa ministrima odbrane Srbije Milošem Vučevićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, ocijenivši da je jako bitno što i oni podržavaju ovu manifestaciju.

- To je i poruka ljudi Srbije, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da tradicija i običaji okupljaju Srbe. Upravo ta tradicija i običaji čuvaju naš identitet da bismo to mogli da prenesemo na nova pokoljenja - zaključio je Banjac.

Na petom Sajmu zavičaja - zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu, koji je danas otvoren u Novom Sadu, vrijednosti svoga kraja predstavilo je više od 160 izlagača iz Srbije, BiH, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Manifestaciju je organizovao Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za čiji rad sredstva obezbjeđuje Pokrajinska vlada Vojvodine.

Smisao Sajma zavičaja je okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona.