latinica  ћирилица
11/02/2024 |  19:39 ⇒ 12/02/2024 | 11:30 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama i vjerom

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama, vjerom, trudom, podvigom, raspećima i vaskrsavanjima srpskog naroda koji ovdje vijekovima živi.
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs)

Patrijarh je u besjedi, nakon doksologije u manastiru Krka, istakao da je ova svetinja mjesto koje uznosi vijekovima molitve, ne samo za one koji žive ovdje, nego za sav srpski narod gdje god se nalazio i za čitav svijet.

- To i jeste razlog zbog kojeg se ovdje okupljaju vjernici i svako se oseća da postaje svoj i svako vidi ovu svetinju kao svoj dom, jer je dom uvijek tamo gdje je dom Božiji, gdje je prisustvo blagodati Božije, pa čak i onda kada su oskudna i teška vremena - naveo je srpski patrijarh.

On je ukazao da srpski narod na ovim prostorima, kao i svugdje, živeći nije obraćao pažnju na to da li je lako.

- Onaj koji je htio da nije lako, taj je nerijetko bivao izgubljen i odlazio, prestajao je da bude to što jeste. Naš narod, baš zato što je Hristov i kad god je bio Hristov, znao je da je važno, istinito, ispravno i zato je uvek birao i išao putem istine - naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarha Porfirija u manastiru Krka dočekao je Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim, sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod Eparhije dalmatinske.

Episkop Nikodim je rekao da je Eparhija dalmatinska od svog početka prožeta mučeništvom i stradanjem.

- Međutim, u svemu tome, život ljudi prožet je neopisivom radošću u Hristu - naglasio je vladika Nikodim.

On je u ime sveštenstva, monaštva i vjernog naroda pozdravio patrijarha Porfirija i poželio mu dobrodošlicu u Eparhiju Srpske pravoslavne crkve koja je, kako je rekao, jedina pomenuta na stranicama Svetog Pisma.

Svečani čin doksologije obavljen je u molitvenom prisustvu episkopa niškog Arsenija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog i administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirila, dalmatinskog Nikodima, osječko-poljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, šabačkog Јeroteja i jegarskog Nektarija, vikara patrijarha srpskog.

Doksologiji su prisustvovali sveštenstvo, monaštvo, profesori i učenici Bogoslovije "Sveta tri Јerarha" u manastiru Krka i vjerni narod.

Njegova svetost služiće sutra na dan slave Bogoslovije, Sveta tri jerarha, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka, a potom će biti održana svečana akademija.