latinica  ћирилица
11/02/2024 |  20:16 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Održana jubilarna "Zmijanjska pokrstica"

Kolo srpskih sestara "Blaga Marija" iz Orahovljana kod Mrkonjić Grada organizovalo je večeras tradicionalnu izložbu rukotvorina "Zmijanjska pokrstica".
Mrkonjić Grad -izložba rukotvorina "Zmijanjska pokrstica" - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad -izložba rukotvorina "Zmijanjska pokrstica"Foto: SRNA

Na izložbi, koju su otvorili predstavnici opštinskih uprava Mrkonjić Grad i Ribnik, rukotvorine i suvenire sačuvane od zaborava predstavila su mnogobrojna udruženja sa područja Mrkonjić Grada i susjednih opština.

Prvo mjesto za najoriginalniju šaru na tkanici na 10. izložbi rukotvorina pripalo je Kolu srpskih sestara "Rođenje Presvete Bogorodice" iz Mrkonjić Grada.

Stručni saradnik i jedan od organizatora manifestacije Slobodan Ćoćkalo rekao je za Srnu da je "Zmijanjska pokrstica" o Trivundanu omaž zmijanjskom vezu, te da je ove godine tema tkanica, gdje je stručni žiri ocjenjivao vizuelni utisak kao i sam način izrade.

- Ocjenjivali smo šaru na izloženim narodnim nošnjama, kao i na priglavcima i drugim odjevnim predmetima. Na štandovima se našlo dosta i predmeta koji su korišteni u prošlosti, kako u ishrani, tako i u svakodnevnim poslovima koje je stanovništvo ovog podneblja upotrebljavalo u svakodnevnom životu, a sačuvani su i otrgnuti od zaborava - rekao je Ćoćkalo.

On je dodao da je cilj održavanje ove manifestacije predstavljanje tradicije i običaja ovog kraja u svrhu turističke ponude.

Dara Milekić, predsjednica Humanitarnog udruženja žena iz Mrkonjić Grada, rekla je da su i ove godine članice njenog udruženja na štandu predstavile svoje ručne radove sa motivima zmijanjskog veza /heklane i vezene stolnjake, priglavke, tkanice, vezene ručnike/, kao i mnoštvo drugih rukotvorina koje su sačuvale od svojih baka.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Ansambl narodnih igara i pjesama "Nikola Kokošar" iz Šipova, KUD "Petar Kočić" i KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada, kao i pjevačke grupe sa ovog područja.

Oni su kroz igru i pjesmu prikazali nekadašnje običaje, kao i tradiciju zajedničkih okupljanja ovog podneblja.

Na izložbi je prikazana i bogata gastronomska ponuda proizvoda spremanih po tradicionalnoj recepturi od domaćih proizvoda.

Kolo srpskih sestara "Blaga Marija" iz Orahovljana bavi se humanitarnim radom i svojim aktivnostima pomažu porodice slabijeg materijalnog stanja sa ovog područja.