latinica  ћирилица
12/02/2024 |  08:49 ⇒ 09:04 | Autor: TANЈUG

Premijerka Srbije sa premijerom Egipta

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama Svjetskog samita vlada u Dubaiju, sa premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem.
Brnabić sa premijerom Egipta (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ) -
Brnabić sa premijerom Egipta (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ)

- Od posebne važnosti je Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu, koja je potpisana prilikom istorijske posjete predsjednika El Sisija Srbiji. Tada je takođe doneta odluka o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nadamo da će što skorije biti zaključen i potpisan tokom neke od posjeta na najvišem nivou - napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu.

Ona je podsjetila da su Srbija i Egipat prošle godine obilježili 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, za koje je ocijenila da ih karakteriše tradicionalno i iskreno prijateljstvo dva naroda i države i poručila da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ekonomske saradnje sa prijateljskim Egiptom.

Brnabićeva se sastala i sa ministrom za toleranciju i koegzistenciju UAE šeikom Nahjanom bin Mubarak Al Nahhanom, kao i osnivačem Svjetskog ekonomskog foruma Klasuom Švabom.

Brnabićeva će na marginama Samita imati niz bilateralnih sastanaka sa svjetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Premijerka Srbije se prije otvaranja Samita sastala sa ministrom za vještačku inteligenciju Ujedinjenih arapskih emirata Omarom Sultanom el Olamom.

Tema samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz cijelog svijeta, uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rješenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Ovogodišnji Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.