latinica  ћирилица
12/02/2024 |  10:16 ⇒ 10:47 | Autor: sputniknews.com

BIA razbila još jednu špijunsku mrežu, uhapšeno četvoro

Bezbjednosno-informativna agencija razbila je još jednu špijunsku mrežu u Srbiji i pritom su uhapšene četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično djelo špijunaža, potvrđeno je Sputnjiku.
BIA - Foto: RTRS
BIAFoto: RTRS

Svi uhapšeni su državljani Srbije, saznaje Sputnjik.

Bezbjednosno-informativna agencija otkrila je predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obavještajno i subverzivno djelovala u našoj zemlji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost.

Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obavještajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status povjerljivosti i tajnosti.

Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije naročito vojnih službi bezbjednosti.

Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije.

Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svjesno i sa umišljajem prikupljali tajne i povjerljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima.

Komunikaciju i razmjenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist.

Isplate su su vršile isključivo u gotovom novcu, piše Sputnjik.

Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom agenturnom djelovanju.