latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:08 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Nešić sa ekspertima Manivala

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministar Nenad Nešić upoznao je danas u Sarajevu Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma o mjerama koje su preduzete u toj oblasti u proteklom periodu.
Nešić sa predstavnicima MONEYVAL-a - Foto: Ustupljena fotografija
Nešić sa predstavnicima MONEYVAL-aFoto: Ustupljena fotografija

On je potvrdio da je Ministarstvo bezbjednosti lider u reformskim procesima, ispunjavanju zadataka i unapređenju pravnog okvira u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ispunivši svoje ciljeve i obaveze u smislu usaglašavanja i izrade propisa relevantnih za ovu oblast.

Nešić je sagovornike upoznao o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti usvojen na Savjetu ministara i upućen u dalju proceduru.

Iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara saopšteno je da je ovaj zakon usklađen sa direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti i harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Manivala.

- Naše aktivnosti i napori usmjereni su na otklanjanje prijetnji i rizika koji su kao takvi prepoznati kroz sve relevantne procjene. U prvom redu mislim na prijetnje od organizovanog kriminala i međusobne interakcije korupcije i organizovanog kriminala koja predstavlja jedan od najdominantnijih faktora koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH - rekao je Nešić.

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma počeo je posjetu BiH, gdje će do kraja februara održati niz sastanaka sa predstavnicima institucija sa svih nivoa vlasti, dodaje se u saopštenju.

Uvodni sastanak danas su otvorili ministar bezbjednosti Nenad Nešić i zamjenik izvršnog sekretara Manivala Endrju Lebrun.

Cilj posjete je da predstavnici Manivala razgovaraju sa predstavnicima različitih nivoa vlasti, agencija za provođenje zakona, nevladinih organizacija i privatnog sektora radi dobijanja kompletnije slike o stanju u oblastima koje su predmet evaluacije.

U saopštenju se napominje da je provođenje FATF preporuka izuzetno važno jer u suprotnom prijeti opasnost od stavljanja na "sivu listu" što bi imalo negativan uticaj na kredibilnost BiH u međunarodnim odnosima, smanjenje investicija i otežan tok međunarodne trgovine, ističe se u saopštenju.