latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:11 ⇒ 11:20 | Autor: TANЈUG

Beogradska filharmonija nezadovoljna statusom; Direktor: Zahtjevi rješivi

V.d. direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić izjavio je danas da zahtjevi koje je iznio nedavno orkestar nisu nerješivi.
Beogradska filharmonija (Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/) -
Beogradska filharmonija (Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/)

Krstić je rekao da se na nekim zahtjevima već radi, da za neke treba više ili manje vremena, ali da smatra da "sve može da se riješi uz staloženost, hladne glave, dogovori i dijalog".

On je rekao da će u tome lično učiniti sve da pomogne, maksimalno koliko može, i da je jedan od poslova koje nosi mjesto direktora da bude spona između muzičara i donosilaca odluka.

Krstić je istakao da treba cijeniti to što je Beogradska filharmonija, po mišljenju drugih, najbolji orkestar u regionu, kad se pogledaju umjetnici koji nastupaju sa njima, kao i program i broj koncerata u sezoni, koji odskeče od svih drugih.

Muzičari Beogradske filharmonije počeli su u petak koncert u Kolarčevoj zadužbini obraćanjem publici u kome su izrazili nezadovoljstvo statusom orkestra".

Članovi Filharmonije su naveli najmanje plate orkestarskog muzičara u regionu, "sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina, i bez čvrstih uvjerenja da će se zidati nova dvorana".