latinica  ћирилица
12/02/2024 |  11:25 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju često se susreću sa predrasudama (VIDEO)

U organizaciji Udruženja za pomoć licima s atipičnim razvojnim karakteristikama "Plavi balon", u Prijedoru je održan okrugli sto na kojem je razgovarano o izazovim sa kojima se susreću djeca i odrasli s poteškoćama u razvoju i načinu pomoći roditeljima.
Prijedor: Okrugli sto - "Plavi balon" - Foto: RTRS
Prijedor: Okrugli sto - "Plavi balon"Foto: RTRS

Osim rukovodstva Udruženja, na okruglom stolu učestvovala su stručna lica, psiholozi, pedagozi, logopedi i predstavnici prijedorskog Centra za socijalni rad.

Problemi roditelja djece s poteškoćama u razvoju često su praćeni stigmatizacijom i predrasudama. Brigu o razvoju i prilagođavanju djece preuzima i dio stručne zajednice, među kojima pedagozi i psiholozi.

- Razvoj djeteta je nepredvidljiv, vrlo često disharmoničan. U jednoj oblasti dijete može biti napredno, a u drugoj zaostaje. Međutim, svi ti deficiti koji postoje, mogu se odraziti na ostale aspekte razvoja - rekla je psiholog Dijana Đurić.

Rano otkrivanje odstupanja u razvoju, ključno je za pomoć roditeljima i djeci. Školski psiholozi susreću se s većim brojem djece s problemima u govoru, zbog čega se angažuju i asistenti u nastavi.

- Nisu sva djeca sa smetnjama ista u razvoju, ali je dobro za djecu koja imaju smetnje iz autističnog spektra da imaju asistenta. Mislim da je važno da se roditelji edukuju i uključuju u rad udruženja koja se bave ovim problemom - rekla je Sonja Kovačević, predagog u prijedorskoj OŠ "Branko Ćopić".

Udruženje "Plavi balon" organizuje predavanja na kojima roditelji mogu više saznati o svojim pravima i pružanju psihološke i podrške logopeda.

- Radim s roditeljima čija djeca imaju atipične razvojne karakteristike, bilo da je to kašnjenje u govoru ili su to djeca iz poremećaja spektra autizma, disharmoničnog razvoja ili nekih sindroma, tako da je i meni značajno da čujem koji su to izazovi s kojima se djeca susreću - rekla je logoped Dragana Milovanović.

Udruženje "Plavi balon" osnovano je prije godinu dana i okuplja oko četrdeset roditelja djece s razvojnim poteškoćama.