latinica  ћирилица
12/02/2024 |  12:03 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Košarac: Ili ustavna BiH ili je neće biti

BiH ima problem funkcionisanja, jer joj se nameću rješenja koja nemaju ustavnu osnovu i nisu zajednički usaglašena. Suštinski, ovo je zemlja ograničenog i vrlo upitnog suvereniteta, istakao je danas zamjenik predsjedavjaućeg u Savjetu ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je istakao da je to za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

- Naprosto, našu budućnost ne vidimo u neustavnoj zemlji, preciznije koloniji, u kojoj su uzurpator /Kristijan/ Šmit i američki ambasador /Majkl/ Marfi tvorci pravila kojima svi ljudi treba da se bespogovorno pokore - naveo je on.

Košarac je naglasio da je Srpska uvijek za unutrašnji politički dijalog i konsenzus domaćih legitimno izabranih predstavnika.

- Naš glas dajemo za ustavna i demokratska, a nikako oktroisana rješenja! To je realnost, koju što prije treba da shvate političke strukture iz Sarajeva, kao i njihovi zapadni mentori. Svijest o realnosti mora biti dominantna, nasuprot snovima o unitarizaciji zemlje. Ostaće nedosanjani - poručio je Košarac.

On je naglasio da će BiH ili biti ustavna i dejtonska ili je neće biti.

Košarac smatra da je opasna i krajnje neodrživa "logika" zapadnih ambasada da usaglašene zajedničke odluke domaćih legitimno izbranih političkih zvaničnika ne doživljavaju kao dogovor, nego kao pobunu protiv vlasti stranaca u BiH.

Poručio je da Srpska na to nikada neće pristati i da je svakim nametnutim rješenjem sve dalje od BiH.

- Ako istinski žele dobro ovoj zemlji, strancima bi bilo najbolje da BiH ostave na miru. O njenoj sudbini moraju odlučivati narodi koji u žive. Јedini mogući model je dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda - poručio je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)