latinica  ћирилица
12/02/2024 |  12:23 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije služio u manastiru Krka: Stvoreni smo kao jedan ljudski rod (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u manastiru Krka, povodom slave Bogoslovije - Sveta tri jerarha, koja se nalazi u ovom manastiru.
Patrijarh u manastiru Krka (Foto: TV Hram) -
Patrijarh u manastiru Krka (Foto: TV Hram)

Ni kiša nije spriječila mnoštvo srpskog pravoslavnog vjernog naroda iz sjeverne Dalmacije, ali i iz drugih obližnjih krajeva da potpuno ispuni čitav prostor ispred drevnog manastira Krke, manastirsku portu i hram.

Patrijarh Porfirije je u besjedi rekao da Sveta tri jerarha podsjećaju na to da je narod stvoren kao jedan i jedinstveni ljudski rod, od jedne krvi, od istog mesa i kostiju.

- Kako kaže apostol Pavle, stvoreni smo kao jedan Adam i da postanemo jedno u Bogu i jedno u Hristu. To možemo biti ako smo jedno u dobru, nije svako jedinstvo blagosloveno - poručio je patrijarh srpski.

Njegovoj svetosti sasluživali su preosvećeni episkopi niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, dalmatinski Nikodim, osječko-poljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, šabački Јerotej i jegarski Nektarije, vikar patrijarha srpskog.

Na kraju liturgije osveštani su slavski darovi povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha, a tokom dana će biti održana i svečana akademija.

Prisutni su bili i rektori bogoslovija iz Beograda, Sremskih Karlovaca i sa Cetinja, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, te profesori i učenici Bogoslovije Sveta tri jerarha, ambasador Srbije u Hrvatskoj Јelena Milić, kao i vjerni narod.

U čast dolaska patrijarha, sinoć je u manastirskom hramu služena svečana doksologija, a patrijarh je u besjedi istakao da je manastir Krka sveto mjesto koje uznosi vijekovima molitve, ne samo za one koji žive ovdje, nego za sav srpski narod gdje god se nalazio i za čitav svijet.