latinica  ћирилица
12/02/2024 |  13:13 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Đajić: U Hag ide veoma stručan tim, general Mladić zaslužuje podršku i poštovanje (VIDEO)

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će kao neurolog predvoditi tim ljekara koji će pregledati generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.
Vlado Đajić - Foto: Ustupljena fotografija
Vlado ĐajićFoto: Ustupljena fotografija

- Vodim veoma stručan tim doktora, profesora, forenzičara, kardiologa i načelnika neurologije da utvrdimo da li su urađeni svi nalazi koji su bili potrebni i da li general prima adekvatnu terapiju - rekao je Đajić.

On je istakao da je cilj posjete tima ljekara UKC-a da vide da li ima propusta i da li mogu doprinijeti unapređenju zdravstvenog stanja generala Mladića, kao i da se uvjere u njegovo stanje i vide da li eventualno postoje pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu.

Dodao je da žele da utvrde tačno stanje u kojem se general Mladić nalazi i da predlože terapiju.

Đajić je podsjetio da ljekari UKC-a već imaju iskustva kada je riječ o posjetama i pregledima haških optuženika, poput Stojana Župljanina i Miće Stanišića.

On je rekao da će troškove smještaja i prevoza sami platiti.

- General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda Republike Srpske, a i našeg zdravstvenog sistema - poručio je Đajić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je danas da je važno da ljekari UKC-a  Hagu pregledaju generala Mladića kako bi utvrdili njegovo pravo zdravstveno stanje i odredili pravovremeno liječenje.

- Imajući u vidu sva dosadašnja iskustva gdje imamo veliku sumnje u poštene i časne namjere ljekara u Haškom tribunalu, ovom posjetom saznaćemo pravo zdravstveno stanje generala Mladića i bićemo sigurni u način liječenja koji oni odrede generalu - rekao je Egić.