latinica  ћирилица
12/02/2024 |  13:44 ⇒ 14:08 | Autor: N1

Čović o izmjenama Izbornog zakona: Ništa ne mijenjamo, samo naglašavamo

Predsjednik HDZ i HNS BiH Dragan Čović rekao je da politički predstavnici i danas u Sarajevu razgovaraju o Izbornom zakonu, zakonima o sudovima i o sukobu interesa, a najavio je i moguću hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH do petka, kako bi bio izglasan Zakon o sprječavanju pranja novca koji je u završnoj fazi.
Dragan Čović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dragan ČovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Čović je dodao, da je moguće da će tu sjednicu iskoristiti i za neka druga pitanja, ako se do tada postigne dogovor.

- Ne bih volio razmišljati što bi se moglo dogoditi ako ne završimo ovaj posao koji smo obećali, jer ako to ne uradimo može nastati puno problema krajem marta s funkcionisanjem vlasti u BiH. Moj optimizam stoji i dalje, jer toliko malo treba uraditi oko Izbornog zakona, bez nadmudrivanja što neko želi da zašutimo oko stavke Predsjedništva BiH, pa to zove političkim izmjenama. Ista je stvar oko sukoba interesa, a slično je i oko sjedišta Apelacionog suda kada je u pitanju Zakon o Sudu BiH - rekao je Čović.

Kaže da potrebno imati snagu i donijeti odluku, jer postoji dovoljna većina u oba doma PS BiH da se to završi, ako ne krajem ove, onda krajem iduće sedmice.

Čović smatra, da predstavnici hrvatskog naroda jedini iskreno predvode evropske procese, navodeći da to ne bi funkcionisalo da nema predstavnika Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou entiteta i nivou BiH.

- U ovoj našoj zemlji moramo graditi elemente koji je dugoročno mogu čuvati. Svi direktno kažu da nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici u Predsjedništvu BiH i u domovima naroda. Ipak postoji problem kad kažemo da ćemo napisati jedan djelić ili odvraćanje. Ništa ne mijenjamo u Izbornom zakonu, samo u jednom konceptu naglašavamo, ako bi neko drugi opet požurio Hrvatima da izabere predstavnike, da to ne radi. To je to odvraćanje. Pa pogledajte reakcije, kao da radimo nešto veliko. To je simbolična izmjena u jednom članku, a neki to odmah zovu trećim entitetom - istakao je Čović.

Nezamislivo je, dodaje, da BiH može dugoročno funkcionisati na način da neko nekom bira predstavnika ili da se biraju "dva bošnjačka člana Predsjedništva".

- Ne otežavamo, nego vodimo ovaj proces. Ne bi mi danas ni došli dovde da nije hrvatske politike u BiH. Četrnaest uslova sveli smo na tri zakonska rješenja. Ako to nismo u stanju da urade, onda ne znam šta bih rekao - zaključio je Čović.