latinica  ћирилица
12/02/2024 |  13:57 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Tadić: Povelja UN predstavlja univerzalnu baštinu, koju krši Šmit

UN, njihova Povelja i ostali dokumenti predstavljaju univerzalnu baštinu i izvor vrijednosti na kojima temelj prava može graditi svako pojedinačno, a kamoli Republika Srpske koju su UN priznale kao jedan od dva državotvorna entiteta dejtonske BiH, izjavio je pravnik Ognjen Tadić.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Tadić je istakao da se, bez obzira da li se na ta dokumenta poziva neki američki predsjednik ili to čine predsjednik Rusije Vladimir Putin ili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao što je u proteklih sedam dana bio slučaj, to pozivanje mora poštovati.

- Ljudi koji krše Povelju UN, kao što to u BiH čini Kristijan Šmit i jedan broj drugih stranaca, prosto moraju biti svjesni da su na pogrešnoj strani u odnosu na sve najbolje što današnja civilizacija baštini - zaključio je Tadić.

Predsjednik Dodik je u svojoj posljednjoj kolumni ukazao na temelje BiH u međunarodnom pravu i na autentično tumačenje Povelje UN u Deklaraciji o načelima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima i saradnji država u skladu s Poveljom UN.

Dodik je podsjetio da se, prema ovoj deklaraciji, pod načelima međunarodnog prava opšte prirode podrazumijevaju i načela neintervencije, ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda, te suverene jednakosti država, a koja su brojnim primjerima prekršena u BiH.