latinica  ћирилица
12/02/2024 |  14:05 ⇒ 16:46 | Autor: TANЈUG

Rusija uvela sankcije britanskim zvaničnicima i akademicima; Među njima i Stjuart Pič

Rusija je danas uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da demonizuju Rusiju i podstaknu sukob u Ukrajini.
Moskva (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Moskva (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne bježe od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društvenopolitičke procese u našoj zemlji - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je Rojters.

Takozvani trustovi mozgova koji djeluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom djelovanju Londona prema Rusiji, navelo je Ministarstvo.

Sankcije su uvedene protiv zamjenika ministra odbrane DŽejmsa Kartlidža, zamjenice savjetnika za nacionalnu bezbjednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita.

Sankcionisani su i Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft.

Među sankcionisanim akademicima su istoričari Orlando Figes, Norman Dejvis, Timoti Garton Eš, Rob DŽonson, Dejvid Abulafia i stručnjaci Roj Allison sa Oksforda, Grejem Robertson sa Univerziteta Severna Karolina, Kalder Valton sa Harvarda i DŽejms Šer iz Međunarodnog centra za odbranu i bezbjednost u Talinu.