latinica  ћирилица
12/02/2024 |  14:29 | Autor: SRNA

"Beogradski pobednik" Oskarovcu Farhadiju

Nagrada "Beogradski pobednik", za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, biće dodijeljena iranskom reditelju Asgaru Farhadiju 29. februara u Beogradu na Međunarodnom filmski festival FEST.
Nagrada "Beogradski pobednik" (Foto: Tanjug/Predrag Mitić) -
Nagrada "Beogradski pobednik" (Foto: Tanjug/Predrag Mitić)

Filmski reditelj i scenarista Farhadi smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svjetske kinematografije 21. vijeka, saopšteno je iz pres-službe FEST-a.

Dvostruki je oskarovac, a skoro svi njegovi filmovi osvojili su nagrade na festivalima na kojima su prikazani.

Farhadijev film "Razvod" 2011. godine osvojio je Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a drugog Oskara donio mu je "Trgovački putnik" iz 2016. godine za najbolji film na stranom jeziku, što ovog reditelja čini jednim od nekoliko u čitavom svijetu koji su dva puta osvojili tu nagradu.

Kao reditelj debitovao je filmom "Ples u prašini", koji je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Njegov film "Predivan grad" nagrađen je na međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a 2006. godine "Vatromet u srijedu" Zlatnim Hugom na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu.

Film "O Eli" iz 2009. godine dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju na 59. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu i nagrade za najbolji film na Trajbeka filmskom festivalu.

Dobitnik je i Zlatnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao i Zlatnog globusa i nagrade Cezar, dok je za film "Prošlost" iz 2013. godine osvojio nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Kanu.

Farhadi je na listi reditelja koji su više puta osvajali Oskara za najbolji strani film. Ostali su Vitorio de Sika i Federiko Felini /četiri puta/, Ingmar Bergman /tri puta/ i Rene Kleman i Akira Kurosava /po dva puta/.

FEST će biti održan u Beogradu od 23. februara do 3. marta.