latinica  ћирилица
12/02/2024 |  15:09 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Konstituisan Koordinacioni odbor za reformu javne uprave

Konstitutivna sjednica Koordinacionog odbora za reformu javne uprave, kojom je predsjedavala predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, održana je danas u Sarajevu.
Konstitutivna sjednica Koordinacionog odbora za reformu javne uprave - Foto: SRNA
Konstitutivna sjednica Koordinacionog odbora za reformu javne upraveFoto: SRNA

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Koordinacionog odbora za reformu javne uprave, te za sekretara Odbora imenovana Ranka Papović, viši stručni saradnik za pravne poslove u Pravnoj jedinici Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave, na period od dvije godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Koordinacioni odbor je prihvatio Informaciju o trenutnom stanju u procesu reforme javne uprave i dao punu podršku njegovom sprovođenju, u skladu sa Strateškim okvirom za reformu javne uprave i pripadajućim Akcionim planom, realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i implementacijom preporuka Posebne grupe za reformu javne uprave.

Savjet ministara i vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta pozvani su da imenuju članove tijela koja se uspostavljaju Zajedničkom platformom o načelima i načinu implementacije reforme javne uprave, te da u svoje programe rada uvrste aktivnosti koje se odnose na taj proces.

Savjet ministara, entitetske i Vlada Brčko distrikta pozvani su i da obezbijede veću finansijsku podršku i što prije ojačaju kapacitete koordinatora za reformu javne uprave.

Podržan je proces redovnog praćenja i izvještavanja o sprovođenju Strateškog okvira za reformu javne uprave i pripadajućeg Akcionog plana.

Koordinatori za reformu javne uprave svih upravnih nivoa u BiH i druge strukture za sprovođenje pozvani su da najkasnije do kraja drugog kvartala 2024. godine završe proces određivanja prioriteta, analize i revizije Akcionog plana.

Koordinacioni odbor podržao je reaktivaciju rada Fonda za reformu javne uprave.

Koordinatori entiteta i Brčko distrikta, kao i Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave BiH zaduženi su da nastave razgovore s donatorima aktivnim u BiH kako bi se obezbijedila nova ulaganja i uspostavio efikasan mehanizam koordinacije donatora u ovoj oblasti s ciljem obezbjeđivanja finansijske pokrivenosti svih aktivnosti u vremenskom okviru revidiranog Akcionog plana, kao i nakon toga za naredne reformske aktivnosti.