latinica  ћирилица
12/02/2024 |  16:01 ⇒ 16:08 | Autor: TANЈUG

Papa primio Mileja, sastanak iza zatvorenih vrata trajao oko sat vremena (VIDEO)

Papa Franjo primio je danas u Vatikanu argentinskog predsjednika Havijera Mileija, a audijencija iza zatvorenih vrata trajala je oko sat vremana.
Sastanak pape Franje i Havijera Mileja (Foto:  EPA-EFE/VATICAN MEDIA) -
Sastanak pape Franje i Havijera Mileja (Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA)

Prema riječima portparola predsjednika Manuela Adornija, argentinski predsjednik uručio je papi tri poklona.

Među poklonima je kopija pisma iz maja 1854. u kojem je tadašnji ministar spoljnih poslova Argentine Hose Marija Gutijeres dodijelio Huanu Bautistu Alberdiju ključnu diplomatsku misiju u Evropi, prenosi agencija Nova.

Drugi poklon je komemorativna razglednica koju je argentinska pošta štampala u avgustu 2017. godine, kada je Marija Antonija de Paz i Figeroa, "Mama Antula", proglašena blaženom.

Milej je papi dao i neke od svojih omiljenih argentinskih kolačića "dulce de leche alfajores" i kekse sa limunom.

Vatikan je saopštio da je sastanak trajao sat i 10 minuta, što je neuobičajeno za standarde papinih sastanaka.

Predsjednik Argentine je tokom odvojenog susreta sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom govorio o programu nove vlade za suzbijanje ekonomske krize, navodi se u saopštenju Vatikana, prenio je AP.

Tokom predizborne kampanje, Milej je opisao poglavara Rimokatoličke crkve kao imbecila i predstavnika zloćudnosti na Zemlji. Prije sastanka, na pitanje o prošlim uvredama, Parolin je rekao da je papa osoba koji je naklonjena svima, tako da nema govora o tome da prema nekom gaji animozitet.

- Papa je na te komentare gledao kao na strategiju kampanje - rekao je novinarima kardinal Viktor Manuel Fernandez, koji je takođe, Argentinac. Dodao je da, čak i ako se papi možda ne dopadaju "neki politički i ideološki trendovi u Argentini", on će uvijek biti zabrinut za one koji pate.

Papa Franjo i Milej su se nakratko susreli juče, u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, na kraju ceremonije kanonizacije Marije Antonije de Paz i Figeroa. Milej je čvrsto zagrlio papu na kraju mise, a papa se našalio: "Ošišao si se!"

Milejeva kancelarija je objavila fotografije zagrljaja na platformi X uz tekst: "Neka Bog blagoslovi Argentince i neka nas nebeske sile čuvaju".

Milej, liberalni ekonomista, oštro je kritikovao svog sunarodnika tokom predizborne kampanje prošle godine, optužujući papu za političko miješanje i nazivajući ga “imbecilom“ koji “promoviše komunizam“.

Ali, u intervjuu ovog vikenda Milej je opisao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Ajresa, kao "najvažnijeg Argentinca u istoriji".

S druge strane, papa je veoma kritičan prema preovlađujućem potrošačkom ekonomskom modelu i navodi da on izaziva nejednakost, siromaštvo, klimatske promjene i uništavanje životne sredine.

Papa je pozvao Mileja u novembru da mu čestita na pobjedi na izborima, a argentinski predsjednik je tada zamolio Franju da dođe u Argentinu.

Poglavar rimokatoličke crkve nije otišao u domovinu od kada je preuzeo tu funkciju 2013. godine, iako je posjetio susjedne zemlje poput Brazila, Bolivije, Paragvaja i Čilea. Nedavno je izrazio nadu da će posetiti Argentinu kasnije ove godine.

Milej će se u toku dana sastati i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsjednikom Serđom Matarelom.