latinica  ћирилица
14/02/2024 |  18:37 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Dodik sa poslanicima u Skupštini Srbije: Odgovoriti na pritiske kolektivnog Zapada (VIDEO)

Јedinstvo Srba gdje god da se nalaze - jedna je od poruka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nakon sastanka sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandrom Pavićem. Dodik je naglasio da Srpska želi da izgradi sposobnost nezavisnog djelovanja i postojanja sa jakim vezama sa Srbijom, a poslanici Pokreta "Mi glas iz naroda" da će se zalagati za mogućnost da Srbi iz Republike Srpske, rođenjem postanu državljani Srbije.
Sastanak - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
SastanakFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Svjesna činjenice da je BiH protektorat kojim upravlja nelegitimni Kristijan Šmit i strane ambasade, Republika Srspka teži nezavisnom djelovanju i jakim vezama sa Srbijom. Upravo na to je ukazao predsjednik Milorad Dodik poslanicima srpske liste "Mi, glas iz naroda", čija jedna od najvažnijih tačaka djelovanja je sprečavanje uništavanja Republike Srpske.

- Mi ne vidimo da u procesu razgradnje Dejtonskog sporazuma za Republiku Srpsku i Srbe ima budućnosti u okviru koji se zove Bosna i Hercegovina. Nema budućnosti za Srbe u BiH. BiH je zemlja u raspadu, ona nikada nije nibila ozbiljna struktura - istakao je Dodik.

U Narodnoj skupštini Srbije, lista "Mi, glas iz naroda" će insistirati na mogućnosti da Srbi iz Republike Srpske, rođenjem postanu državljani Srbije ali i na uspostavljanju carinske unije jer smatraju da je besmisleno da carinu plaćaju dvije srpske zemlje.

- Јa sam lično rekao da cijenim izjavu predsjednika Dodika da Srbi počnu da razmišljaju o zajedničkom životu u jednoj državi. Besmisleno je potpuno to ograničavati Srbima, a svima se dozvoljava. Albanija ukida granicu sa Kosovom, a mi još uvijek ne možemo da uđemo u Republiku Srpsku ili drugu stranu bez pokazivanja dokumenta - rekao je Branimir Nestorović, poslanik liste "Mi, glas iz naroda" u Skupštini Srbije.

Saglasni, jedinstvo Srba gdje god bili u rješavanju zajedničkih pitanja ključni su za srpski identitet. Dodik je ocijenio da je situacija na Kosovu i Metohiji pitanje svih Srba gdje god se nalazili. Nestorović smatra da Srbija mora pod hitno prekinuti pregovore sa zemljama Zapada koje nisu naklonjene Srbima, poništiti Briselski sporazum u Skupštini Srbije, pružiti finansijsku pomoć Srbima na Kosmetu i proglasiti pojedine ambasadore poput američkog Kristofera Hila, personom non grata, jer rade na destabilizaciji Srbije.

- Odlična je stvar što se pokušava pitanje Kosova vratiti u Savjet bezbjednosti UN, iako će to biti teško, važno je postići da EU na tom planu više ne bude pregovaračka i posrednička strana jer je priznala samoproglašeno Kosovo - dodao je Nestorović.

Dodik naglašava da je u sličnoj situaciji Republika Srpska, ali i Kosovo i Metohija.

- U sličnoj situaciji je i Srpska i ljudi na KiM u pogledu pritisaka međunarodnog faktora i tamo i ovdje su gotovo identični od Amerikanaca koji pokušavaju održati negativan trend prema srpskom narodu i njihovi trabanti Britanci, a pogotovo EU koja je izgubila subjektivitet prateći američku politiku - naglasio je Dodik.

Ako igrate samo na jednu kartu, mogu da vas ucjenjuju, što se sada dešava na Kosovu i Metohiji, smatra Aleksandar Pavić. Zato pozdravlja spoljnu politiku Republike Srpske. Kaže podvig je u sveprisutnom međunarodnom intervencionizmu, voditi skoro samostalnu spoljnu politiku, u čemu uspjeva Srpska.

- Mi želimo da postignemo u Srbiji ono što se već radi u Srpskoj, da se koristi nadolazeći multipolarni svijet i velike sile koje su nam naklonjene na prvom mjestu Rusija i Kina, a to je svijet koji je jači od onog koji je bio jednopolarni - rekao je Pavić.

Najavljeni ponovni sastanak predsjednika Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Pavić ocijenjuje od izuzetnog značaja za sve Srbe. Kaže, vrijeme je da Srbi prestanu razgovarati sa neprijateljima, a to su svi oni koji žele rasturanje srpskog nacionalnog korpusa, što Rusija i Kina sigurno nisu.