latinica  ћирилица
15/02/2024 |  07:46 ⇒ 07:48 | Autor: RTRS

Večeras besjeda "Sretenje - susret sa slobodom" Živojina Rakočevića

Živojin Rakočević iz Gračanice, književnik, novinar, nacionalni intelektualac i više od četvrt vijeka svjedok srpskih stradanja na Kosovu i Metohiji, večeras će u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci besjediti o Sretenju i susretu sa slobodom, najavljeno je iz Srpskog sabranja "Baštionik".
Sretenjska besjeda - Foto: Ustupljena fotografija
Sretenjska besjedaFoto: Ustupljena fotografija

- Sretenje Gospodnje, 15. februar, obilježićemo besjedom `Sretenje - susret sa slobodom`. U vrijeme kad nam je, kao i mnogo puta do sada, sloboda ugrožena, na udaru je ponajviše naša sveta zemlja, naše sveto Kosovo i Metohija, ali i Republika Srpska - saopšteno je iz "Baštionika".

U saopštenju se ističe da Rakočević obavlja funkcije direktora Doma kulture u Gračanici i predsjednika Udruženja novinara Srbije, što su i više nego dovoljne preporuke da dobije zasluženu podršku kolega, saboraca po peru.

Iz Srpskog sabranja poručuju da je u sabornosti snaga.

- Da u sabornosti osnažimo jedni druge, podržimo naš narod na Kosovu i Metohiji i pokažemo da smo pokoljenje koje će, nadahnjujući se junaštvom predaka, ostaviti svijetao obraz potomcima - poručuju iz "Baštionika".

Besjeda će biti održana od 19.00 časova, a izjave za medije predviđene su od 18.40 do 18.55 časova.

Srbija 15. februar obilježava kao Dan državnosti, ustanovljen u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.