latinica  ћирилица
15/02/2024 |  08:31 | Autor: RTRS

Njemački vojni ekspert otkrio šta će se uskoro dogoditi Ukrajini

Ukrajinske oružane snage, koje doživljavaju akutnu nestašicu granata, rizikuju da uskoro izgube kontrolu nad još više teritorija, rekao je njemački vojni ekspert Karlo Masala u intervjuu za ZDF, koji prenose RIA Novosti.
Ukrajinska vojska (Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV) -
Ukrajinska vojska (Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

- S moje tačke gledišta, ako se ne riješi pitanje municije, kao i pitanje rotacije, onda će Ukrajinci u bliskoj budućnosti biti prinuđeni da napuste gradove koje su do sada dobro branili - tvrdi on.

Masala je takođe naglasio da bi za Ukrajinu i EU dolazak na vlast bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Sjedinjenim Državama bio težak test, jer će evropske zemlje morati same da pružaju pomoć Kijevu, što nisu u mogućnosti.

- Tada će Evropa morati da nadoknađuje nedostatak američke pomoći, ali ovdje treba biti realan, ona ne može da zamijeni sve što su SAD do sada dale - zaključio je ekspert.

Zapadni mediji sve češće pišu da su Vašington i Brisel počeli da se zamaraju ukrajinskim sukobom, a podrška režimu Zelenskog slabi. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa Kijevom o mogućim posljedicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući opšte nacrte čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum.