latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:17 ⇒ 10:26 | Autor: Agencije

Dačić: Sretenje podsjeća koliko je važno čuvati slobodu i nezavisnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Dana državnosti, navodeći da Sretenje uvijek podsjeća koliko je važno da Srbija čuva svoju slobodu i nezavisnost.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

On je u čestitki podsjetio da je prije tačno 220 godina u Orašcu Srbija krenula putem borbe za slobodu i izgradnje svoje moderne države.

Dačić je naveo da je Sretenje najveći državni praznik Srbije, kada se slavi vjekovna težnja srpskog naroda za slobodom i nezavisnošću i sjeća onih koji su ugradili sebe u srpsku državnu tradiciju.

- Svakog 15. februara imamo čime da se ponosimo, jer Srbija je snažna i slobodna zemlja, a naš narod ima jasnu perspektivu života u miru i stalnom napretku. Sretenje nas uvek podseća koliko je važno da čuvamo našu slobodu i nezavisnost, jer one nam nisu date zauvek, njih uvek moramo da gajimo, i da branimo ako treba - istakao je Dačić.

Dačić je naveo da je tako i danas, kada se pred ovom generacijom postavljaju veliki izazovi koje ona rješava misleći i na svoje slavne pretke, a još više na mlade na kojima Srbija ostaje.

- Svim građanima Srbije želim srećan Dan državnosti, da ga provedu u miru i porodičnoj slozi, i da zajedno nastavimo da gradimo slobodnu, nezavisnu i jaku Srbiju - navodi se u čestitki Dačića povodom Dana državnosti.

Srbija danas obilježava Dan državnosti - Sretenje, u znak sjećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. vijeka, odnosno začetak novovjekovne srpske države.