latinica  ћирилица
15/02/2024 |  12:16 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Košarac: Marfi klasični mediokrat; Sramoti državu koju predstavlja

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi je današnjim istupom potvrdio da je klasični mediokritet i da sramoti državu koju predstavlja, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

- Potpuno je na fonu stavova probosanskih/probošnjačkih političkih struktura, zato se pitamo: Ko je prvi probosanac u Sarajevu - Mafri ili neko od Bašnjaka?! Apsolutna je laž da predsjednik Srpske Dodik opstruiše evropski put BiH. Naprotiv, Dodik konstantno nudi rješenja u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Politika Dodika i Srpske je zasnovana na Ustavu i Dejtonu, a ne modelima koje sanjaju razni izetbegovići ili marfijevci - rekao je Košarac, reagujući na saopštenje iz Ambasade SAD u kojem navode da ako BiH na putu ka EU ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je da će krivica biti na predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Kaže da tvrdnja da Dodik nešto opstruiše zapravo je okarakterisala Marfija i njegove sljedbenike u BiH da su upravo oni ti koji ne žele BiH u EU.

- Kako drugačije objasniti činjenicu da kada ih Dodik pita da li su saglasni sa prijedlozima koje mu dostavili, da li su za dogovor i da zajedno radimo na ispunjavanju uslova, odgovor Marfijevih sljedbenika je da oni to ne žele potpisati?! Јasno nam je da se nastavlja politička i svaka druga represija na Dodika i Srpsku, a to potvrđuje Marfi današnjim stavom - istakao je Košarac.

Kaže da je važno podsjetiti Marfija da postoji opredjeljenje Srpske za evropski put, ali da na evroatlantske integracije, kako on navodi, Srpska nikad neće dati saglasnost.

- Mi podržavamo saradnju sa NATO-om, ali članstvo NE. Koliko puta to treba da ponovimo Marfiju i njegovim političkim papagajima?! NATO nas je bobmardovao, ubijao naše civile, našu djeci… U istoriji ovog saveza, prva NATO agresija bila je na Srpsku. FBiH naravno ćuti o tome, ali posljedice NATO bombardovanja danas osjećaju i oni u Hadžićima. Marfi vodi politiku protiv Dodika u saradnji sa lokalnim izvođačima njegove zamisli. Na netačnom, lažnom i tendencioznom narativu Marfi kreira stav da je Dodik kriv. Za šta je kriv?! Zato što je ponudio rješenja zasnovana na Ustavu i Dejtonu - istakao je Košarac.

Košarac kaže da su istinski krivci za usporen tempo BiH ka EU su Marfi i oni koji implementiraju njegovu politiku.

- Neka kažu šta je Srpska osporila u zajedničkim institucijama, a što je bio politički dogovor! Mi afirmišemo unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca. Ako bošnjačka politička struktura toliko podržava Marfija, neka mu u Sarajevu naprave kanton u kojem će vladati Marfijevi zakoni i tamo provode šta god hoće. Neka se okane Republike Srpske - naveo je Košarac.