latinica  ћирилица
15/02/2024 |  13:00 | Autor: RTRS

Konaković: Evropski put imperativ, prema Dodiku nemam nikakve simpatije

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je danas da su međunarodni zvaničnici jasno stavili do znanja šta je potrebno za put BiH prema Evropskoj uniji.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

- Dok se ne uradi domaća zadaća, nema ni pristupu pregovora. Prioritetno su nam dali nekoliko oblasti. Dali su nam osam osam oblasti iz kojih moramo napraviti iskorake - istakao je Konaković.

Odgovarajući na pitanje da li ima napretka u vezi dogovora o Izbornom zakonu, Konaković je rekao da niko ne želi da odustane od svojih rješenja.

- Predsjednici stranaka na kraju sjednu i završe političke razgovore. Super mi je ovaj zadnji /lider SNSD-a/ Milorad Dodik kojeg gledam. Veći je evropejac nego svi mi. Ne znam kakva će mu biti reakcija iz Moskve na sve ovo. Njegova najava i stalna retorika, može jedino napraviti problem njemu i Republici Srpskoj. Izložiće ih ogromnoj izolaciji. Bitno je da znamo koliko nam znači evropsko tržište. Izborno zakonodavstvo samo u okviru rasprave - rekao je on, prenio je N1.

Konaković je koaliciju na nivou BiH nazvao "brakom iz interesa", navodeći da "tu nema nikakvih emocija".

- Prema Dodiku nema nikakve simpatije. U njemu ne vidim nikakav model ni kao čovjeku ni političaru. Odnosi, kroz rezultate, bolji nego ikada. Ima smisla, ima svrhu. Odnosi su u domenu korektnosti sa aspekta rezultata - rekao je on i dodao da su evropske integracija imperativ i da ne bi bio u koži onih koji to sruše.