latinica  ћирилица
15/02/2024 |  13:34 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

U Motikama služen parastos za 16 poginulih boraca VRS

Kod spomen-obilježja u banjalučkoj mjesnoj zajednici Motike danas je služen parastos za 16 boraca Vojske Republike Srpske iz ovog naselja poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
U Motikama služen parastos za 16 poginulih boraca VRS - Foto: SRNA
U Motikama služen parastos za 16 poginulih boraca VRSFoto: SRNA

Parastos je služio paroh motički Aleksdandar Popović, a potom su na spomen-obilježje položeni vijenci i cvijeće.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić istakao je da je potrebno čuvati sjećanje na poginule borce, jer se tako čuva od zaborava njihov doprinos odbrani Republike Srpske.

- Borci VRS dali su nemjerljiv doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske, među njima su i poginuli borci mjesne zajednice Motike - rekao je novinarima Rogić.

Predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Ljubo Ninković, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da se borci koji su dali život za stvaranje Srpske nikada ne smiju zaboraviti.

- Važno je da se prisjećamo ovih ljudi koji su dali žovot za Republiku Srpski i našu slobodu - rekao je Ninković novinarima.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić rekao je novinarima da se nikada ne smije zaboraviti činjenica da Republike Srpske danas ne bi bilo da nije bilo boraca VRS koji su život ugradili u temelje Srpske.

- Moramo njegovati kulturu sjećanja na poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske i prenositi to na mlade generacije - istakao je Drinić.

Član Organizacije porodica poginulih i nestalih boraca iz Mjesne zajednice Motike Milan Ljubojević rekao je novinarima da se danas prisjećaju i dešavanja u Drugom svjetskom ratu, 1942. godine kada su sa područja ovog sela, Šargovca, Drakulića i rudnika Rakovac na najsvirepiji način komšije ustaše pobile civile samo zato što su bili Srbi.

- Možemo slobodno reći da je ovdje počinjen genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu od komšija Hrvata, koji su tada bili u ustašama - dodao je Ljubojević.

Parastosu su prisustvovali predstavnici grada Banjaluka, gradske Boračke organizacije, mjesne Boračke organizacije Motike, članovi porodica poginulih boraca, te mještani Motika koji su položili vijence i cvijeće na spomen-obilježje.