latinica  ћирилица
15/02/2024 |  14:38 | Autor: RTRS

Likovna radionica "Za hrabra mala srca"

Obilježava se Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" priredilo je likovnu radionicu "Za hrabra mala srca" i puštanje balona ispred "Roditeljske kuće". Јedan od ciljeva je podići svijest o zloćudnim bolestima kod djece, te pružiti podršku oboljeloj djeci i njihovim porodicama.
"Za hrabra mala srca" - Foto: RTRS
"Za hrabra mala srca"Foto: RTRS

Kada vam dijete sa dvije godine dobije dijagnozu akutne leukemije, strah, neizvjesnost i nada prepliću se tokom godina borbe. Matea Railić iz Dervente tako se borila pet godina i pobijedila.

- Ona sada ima 14 godina, ide u deveti razred. Sve je sada dobro, planira da upiše medicinu kada završi školu - rekla je Renata Railić, Mateina majka.

I majka Tatjane Stojčić se sjeća koliko je bolno i traumatično bilo saznanje da njena, tada jedanestogodišnja kćerka, ima maligni tumor na mozgu. Uslijedilo je liječenje u Banjaluci, Beogradu i Rusiji. Danas Danijela ima 21 godinu i student je pravnih nauka.

- Htjela bih samo poručiti roditeljima i djeci da vjeruju imaju nade i da će sve biti dobro - rekla je Stojčićeva.

Nesebičnu podršku dali su mnogobrojni osnovci koji su učestvovali na likovnoj radionici "Za hrabra mala srca", želeći da ostave poruku i crteže koji će krasiti zidove "Roditeljske kuće". Јedna od ljih je i Ana Naerac, koja je Roditeljskoj kući poklonila 50 slika.

- Želim da pomognem i da budem podrška Iskri i da djeca što brže ozdrave - kaže Ana Naerac. učenica IX razreda O.Š. "Aleksa Šantić".

Tokom 10 godina rada, u Roditeljskoj kući boravilo je više od 200 porodica. Velika podrška i dobri uslovi olakšica su za roditelje čija su djeca na liječenju u Banjaluci. Mnogo znači i podrška vršaka, koji su ispred Roditeljske kuće puštali balone.

- Nešto najljepše što se može dogoditi jeste vršnjačka podrška i kada svi znamo da je to upućeno od djece djeci - rekao je Milan Berić predsjednik Udruženja "Iskra".

Djeca koja trenutno borave u Roditeljskoj kući i njihovi roditelji danas su pustili balone u zlatnoj boji, boji koja je međunarodni simbol malignih bolesti kod djece.