latinica  ћирилица
15/02/2024 |  14:47 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Američka administracija drži BiH u stanju zamršenog konflikta

Delegat SNSD-a u Klubu Srba Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da u vremenu u kojem živimo nered koji su napravile administracije SAD širom svijet postao je vidljiviji nego ikad, jednako kao što su vidljiva njihova nastojanja da BiH ostave u stanju zamršenog konflikta kojeg generišu i održavaju.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

- Kao što širom svijeta implementiraju dvostruke standarde nanoseći nemjerljivu štetu miru i poretku, tako i BiH zamjenom teza održavaju tenzije i BiH udaljavaju od prirodnog evropskog puta, razumijevanja i saradnje - istakla je Bursaćeva za Srnu reagujući na saopštenje iz Ambasade SAD u kojem navode da ako BiH na putu ka EU ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je da će krivica biti na predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Prema njenim riječima, evropski put znači odgovorno preuzimanje i izvršavanje obaveza od demokratski izabranih struktura vlasti, a ne poslušničko trčkaranje po izgovore u američku Ambasadu u Sarajevu – neki put po mišljenje, a drugi put po izgovor kako da se izbjegne postignuti dogovor.

- Demokratski izabrani predstavnici Republike Srpske, koje već godinama predvodi Milorad Dodik, odnosno SNSD, od naroda su dobili mandate da vrše vlast upravo na bazi uvjerenja našeg naroda i građana da bolje znamo šta su nam prioriteti, kakav nam je Ustav i kako treba sa komšijama da sarađujemo od nekih kojima su sila i nametanje glavne alatke - istakla je Bursaćeva.

Dok neke domaće aktere nastoje predstaviti "lošim momcima", rekla je ona, bilo bi korisno podsjetiti da nije bilo niti jedne reforme i pozitivnog napretka u ovoj zemlji, a da u njemu Milorad Dodik i SNSD nisu dali presudan doprinos, dok se "čeda" američke Ambasade, poput Suda BiH upravo guše u blatu kriminalnih aktivnosti, saplitanja u sopstvene laži i pokušaje iskrivljivanja prava i pravde na očigled cjelokupne javnosti.

- Uglavnom, dok iz američke Ambasade u Sarajevu pokušavaju sopstvene kreacije i poslušnike predstaviti i učiniti neodgovornima za neprovođenje dogovora, zakona ili Ustava, a druge okriviti za sve i svašta, život i vrijeme neumitno teku i na vidjelo sve više iznose neodrživost ovakvog pristupa - rekla je Bursaćeva.

Ona je poručila da evropski put podrazumijeva cjelovit dogovor i spremnost da se on provede, a toga nema i neće biti dok god jedni idu po mišljenje u ambasade, popsebno one sa lošim namjerama po zemlju domaćina.