latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:01 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Banjaluka: Profesori koji su svojim radom zavrijedili Svetosavsku nagradu (VIDEO)

Ekipa "Kvadrata na znanje" još jednom se zaputila u OŠ "Đura Јakšić" u banjalučkom naselju Šargovac.
Željka Đukić i Aleksandr Popović - Foto: RTRS
Željka Đukić i Aleksandr PopovićFoto: RTRS

U tu školu nedavno su stigle dvije Svetosavske nagrade – dobili su ih Željka Đukić, profesorka matematike i Aleksandar Popović, profesor srpskog jezika. Upravo oni, naši su sagovornici koji nakon brojnih priznanja, upotpunjenih ovom posljednjom, Svetosavskom, s punim pravom mogu da govore o predmetima koje predaju, njihovoj važnosti, pristupu učenicima, nastavi, dobrom i manje dobrom u nastavnom procesu.

"Znanje je svjetlost koja obasjava naš put kroz život." Pomenute riječi Mihajla Pupina, moto su kojim se u svom prosvjetnom radu "vodi" profesorka matematike Željka Đukić. Kaže da, kada matematički sadržaji postanu zabavni i učeniku daju mogućnost da samostalno pronalazi, istražuje i otkriva rješenja problemskih zadataka, tada kao nastavnik znate da je vaša misija potpuna.

Dobitnik je brojnih strukovnih priznanja, kao član Stručnog tima za reformu osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja radila je na izradi plana redovne i dodatne nastave za deveti razred za matematiku i na izradi standarda i nivoa znanja iz matematike na kraju osnovnog obrazovanja.

"Najvažnije priznanje za svoje vaspitno i obrazovno djelovanje prosvjetni radnik dobija upravo od svojih učenika i to onda kada oni to formalno prestanu biti." Ova rečenica osnovna je motivacija u radu Aleksandra Popovića, mastera srpskog jezika i književnosti, koji maternji jezik predaje u OŠ "Đura Јakšić" u Banjaluci.

Član je Radne grupe za Malu maturu pri Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske.

Njegova analiza romana "Stojan Mutikaša" Svetozara Ćorovića, jedan je od 30 primjera uvrštenih u Katalog dobrih primjera nastavne prakse. U brojne nastavne i vannstavne aktivnosti "uvršteno" je i to da je učestvovao na seminarima koji su za cilj imali uvođenje i primjenu metodologije Indeks inkluzivnosti, učesnik je metodičke obuke za predavače srpskog jezika kao stranog jezika, Okruglog stola na temu "Status Studijskog programa srpskog jezika i književnosti i mogućnosti poboljšanja".