latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:26 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Košarac: Srpska vodi politiku mira i zagovara prijateljstva za svima (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da Republika Srpska vodi stalnu politiku mira i stabilnosti i zagovara prijateljstva sa svim zemljama, ne samo u regionu, već i u Evropi i svijetu.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

Košarac je povodom izjave američkog amabasadora u BiH Majkla Marfija da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "u zagrljaju ruskog predsjednika Vladimira Putina" istakao da je politika predsjednika Srpske politika saradnje.

- Ne vidim ništa sporno u tome što predsjednik Dodik ima dobre odnose sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, predsjednikom Putinom i drugim predsjednicima - rekao je Košarac.

On je istakao da je potrebna afirmacija politike mira i stabilnosti, kao i politika regionalne saradnje.

Košarac je naveo da Rusija ne vrši nikakav maligni uticaj u BiH, te da takvog uticaja nikada nije bilo.

On je ukazao da u Federaciji BiH postoji struktura koja želi da sluša američkog ambasadora i Kristijana Šmita, te da je očigledno da oni usporavaju evropski put BiH, a da Marfi stalnim neistinama formira narativ da Dodik usporava put BiH u EU.

Košarac je rekao da je politika Republike Srpske i njenog predsjednika orijentisana na kretanje u skladu sa ustavima Srpske i BiH, te demokratskim inicijativama i zaključcima institucija Republike Srpske i njenih predstavnika u institucijama BiH.

- Mi imamo svoj stav, potpuno smo jasni i od naših ustavnih kapaciteta nećemo odustajati - naglasio je Košarac.

Ponovio je da je ambasador SAD u BiH iznio notornu laž kada je izjavio da predsjednik Republike Srpske opstruiše evropski put BiH, te istakao da je Dodikova politika usmjerena na nekoliko elemenata, prije svega ustavno i zakonsko kretanje, ustavnu BiH, te dogovor domaćih političara bez stranaca.

- Danas je iznio notornu laž i pokazuje da, ma koliko se mi trudimo da budemo korektni, da je Marfi kvalifikovani politički mediokritet - rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Podsjetio je da je Republika Srpska po svakom pitanju ponudila rješenje, dok se sa druge strane vidio pasivan odnos na proaktivno djelovanje institucija Srpske na evropskom putu, jer često druga strana nije imala argument, odnosno svoje prijedloge.

- Marfi određene političke strukture koristi kao političke kuniće, dok sa druge strane postoji potreba strukture iz FBiH da bude servilna strancima - rekao je Košarac.

On je upitao kako je moguće da nakon sastanka u Sarajevu predsjednika političkih partija koje čine vlast na nivou BiH, jedan od lidera "trojke" odmah ode u zgradu OHR-a.

Komentarišući saopštenje američke Ambasade u BiH u kojem se govori o evroatlantskim integracijama BiH, Košarac je rekao da ih Republika Srpska nikada neće podržati i da je jasno rekla da je za saradnju sa ovim savezom.

- Dobro znate šta ste radili srpskom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji, prema tome o tim pitanjima ne treba govoriti - rekao je Košarac.

Košarac je naveo da je vidljivo da SAD i dalje žele da modeliraju odnose u BiH, te podsjetio na ulogu ove zemlje u mirovnim sporazumima koji su bili tokom rata u BiH.

- Svaki put kada je došlo do sporazuma o miru u BiH imali smo situaciju da su Amerikanci pozvali Aliju Izetbegovića i da je često povlačio svoj potpis sa onoga što je potpisao u inostranstvu. Takav je slučaj sa Lisabonskim sporazumom i uticaju tadašnjeg američkog ambasadora Vorena Cimermana - rekao je Košarac i dodao da se i danas može vidjeti slična situacija.