latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:28 ⇒ 16/02/2024 | 11:06 | Autor: RTRS

Satler: Potrebno je da se odluke donose u BiH - očekujemo pozitivan ishod (VIDEO)

Uređenje BiH je takvo da svako od aktera može da blokira procese, međutim, blokade nam nisu potrebne u ovom trenutku, potreban je kompromis, rekao je za RTRS šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler.
Јohan Satler - Foto: RTRS
Јohan SatlerFoto: RTRS

- Potrebne su nam u ovom trenutku odluke da se donesu u BiH imajući u vidu velike šanse koja se ukazala sa mogućnošću otvaranja pregovora za članstvo u EU za BiH. Mislim da smo jako blizu iznalaženja rješenja. Prošle sedmice Predsjedništvo je usaglasilo otvaranje pregovora sa FRTONTEKS-om, onda smo već početkom ove sedmice imali i otvaranje pregovora. Nadam se da ćemo imati pozivan ishod u Domu naroda sa usvajanjem zakona o sprečavanju pranja novca, odnosno pozitivne ishode po završetku rada Radnih grupa o dva druga zakona - istakao je Satler.

Satler je ponovio da određeni napredak svakako postoji, ali treba da svi budu svjesni hitnosti rješavanja ovog pitanja i hitnosti donošenja odluka.

- U proteklom periodu imali smo značajne iskorake u oblasti bezbjednosti, od uspostavljanja kontaktne tačke za EVROPOL, a sada i FRONTEKS, nadam se da će tako biti i u drugim oblastima - dodao je Satler.