latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:47 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

U Foči obilježen Dan boraca i Boračke organizacije Republike Srpske (VIDEO)

Služenjem pomena na Trgu srpskih boraca i posjetom Spomen-sobi u Muzeju "Stara Hercegovina" u Foči obilježen je Dan boraca i Boračke organizacije Republike Srpske.
Foča - Dan boraca i Boračke organizacije Republike Srpske - Foto: RTRS
Foča - Dan boraca i Boračke organizacije Republike SrpskeFoto: RTRS

Istaknuto je temeljno opredjeljenje očuvanja tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Trg srpskih boraca, Centralno spomen obilježje za 499 boraca i 147 civila koji su u časnoj borbi živote dali u odbrani Foče i Republike Srpske.

Za duše srpskih heroja pomolio se i sedamdeset četvorgodišnji Todor Ivanović, koji je kao pripadnik MUP-a Srpske bio učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Uz tužno prisjećanje da je iz njegovog roda u dva svjetska i posljednjem ratu, poginulo osamnaestoro, ističe da je ponosan da sjedočio odbrani Srpske.

Učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata Todor Ivanović kaže da osjeća da moramo da odbranimo Republiku Srpsku i da nastavimo tako kako su naši najmiliji radili. 

Borci fočanskih brigada osvjetlali su obraz na svim linijama odbrane od istočne Hercegovine do Krajine.

- Mi smo ovdje došli da odamo počast svim poginulim borcima i da ih se sjećamo da bismo tako i sačuvali Republiku Srpsku - rekao je Ljubomir Dostić predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča.

Njegovanje tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata, osim u istorijskim čitankama, treba da živi i kao slobodarska težnja opstanka srpskog naroda na vijekovnim ognjištima.

- Moramo s koljena na koljeno da prenosimo, da spriječimo i odlazak mladih - dodao je Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

Dan Boračke organizacije, na svečanom prijemu okupio je brojne goste i učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata.