latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:49 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Podrška Evropske unije agenciji IDDEEA (VIDEO)

Digitalizacija je budućnost, ali i jedan od prioriteta Evropske unije. Zbog toga, delegacija Evropske unije podržava Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka u procesu digitalne transformacije.
Podrška Evropske unije agenciji IDDEEA - Foto: RTRS
Podrška Evropske unije agenciji IDDEEAFoto: RTRS

Do sada je uloženo više od 10 miliona evra u samu Agenciju, a najavljen je i novi projekat, vrijedan tri miliona evra, za nabavku neophodne opreme.

Različite vrste mašina koje se koriste za personalizaciju registarskih tablica, video-nadzor, računarska oprema, specijalizovani serveri - sve ovo samo je dio podrške Evropske unije agenciji IDDEEA.

Nedavno je predstavljen digitalni identitet građana, kao i digitalni potpis, što predstavlja važan korak u procesu digitalizacije.

- Kompletna ta oprema koja se koristi za elektronski potpis, kao i takozvani NTP-serveri koji nam omogućavaju da se vežemo sa Institutom za mjeriteljstvo BiH. Omogućujemo tačno vrijeme koje se takođe upisuje kao informacija kod digitalnog potpisa – takođe je ovdje zahvaljujući podršci delegacije EU - kaže direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Almir Badnjević.

Postojanje elektronskog potpisa olakšaće i građanima i privredi. Kako je najavljeno iz Evropske unije, digitalizacija je jedan od njenih prioriteta, ali i značajan elemenat Plana rasta za Balkan.

- Riječ je o aktivnostima koje unapređuju svakodnevni život građana, funkcionalnost organizacija i pružanje usluga korisnicima - rekao je šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler.

- Bez izgradnje "digitalnih autoputeva", ne samo da nećemo stići ostatak Evrope, nego ni ostatak regiona – istakao je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto.

Edin Forto ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara, poziva sve – oba entiteta, sve kantone, sve opštine – da se uključe u ovu utrku u kojoj će se pružiti infrastruktura kroz koju će se onda omogućiti i građanima i firmama da svakodnevno uživaju u stvarima koje su dotupne svima, osim nama. Kao što su digitalni potpis, digitalni identitet, poslovanje bez odlaska u Opštinu, bez prikupljanja papira. 

Delegacija Evropske unije donirala je Agenciji IDDEEA i sedam terenskih vozila.