latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:19 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Likovna radionica za djecu "Roditeljske kuće" oboljelu od malignih bolesti

Obilježava se Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.
Likovna radionica "Za hrabra mala srca" - Foto: RTRS
Likovna radionica "Za hrabra mala srca"Foto: RTRS

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" priredilo je likovnu radionicu "Za hrabra mala srca" i puštanje balona ispred "Roditeljske kuće".

Јedan od ciljeva je podići svijest o zloćudnim bolestima kod djece, te pružiti podršku oboljeloj djeci i njihovim porodicama.

Kada vam dijete sa dvije godine dobije dijagnozu akutne leukemije, strah, neizvjesnost i nada prepliću se tokom godina borbe. Matea Railić iz Dervente tako se borila pet godina i pobijedila.

- Ona sada ima 14 godina, ide u deveti razred, sve je sada dobro, planira da upiše medicinu kada završi školu - kaže Mateina majka, Renata Railić.

I majka Tatjane Stojčić se sjeća koliko je bolno i traumatično bilo saznanje da njena, tada jedanestogodišnja kćerka, ima maligni tumor na mozgu. Uslijedilo je liječenje u Banjaluci, Beogradu i Rusiji. Danas Danijela ima 21 godinu i student je pravnih nauka.

- Ovim putem htjela bih samo poručiti roditeljima i djeci da vjeruju imaju nade i da će sve biti dobro - rekla je Danijelina majka, Tatjana Stojčić.

Nesebičnu podršku dali su mnogobrojni osnovci koji su učestvovali na likovnoj radionici "Za hrabra mala srca", želeći da ostave poruku i crteže koji će krasiti zidove "Roditeljske kuće". Јedna od ljih je i Ana Naerac, koja je Roditeljskoj kući poklonila 50 slika.

- Želim da pomognem i da budem podrška Iskri i da djeca što brže ozdrave - istakla je Ana Naerac, učenica O.Š. "Aleksa Šantić".

Tokom 10 godina rada, u Roditeljskoj kući boravilo je više od 200 porodica. Velika podrška i dobri uslovi olakšica su za roditelje čija su djeca na liječenju u Banjaluci. Mnogo znači i podrška vršaka, koji su ispred Roditeljske kuće puštali balone.

- Nešto najljepše što se može dogovditi jeste vršnjačka podrška i kada svi znamo da je to upućeno od djece djeci - dodao je Milan Berić, predsjednik Udruženja "Iskra".

Djeca koja trenutno borave u Roditeljskoj kući i njihovi roditelji danas su pustili balone u zlatnoj boji, boji koja je međunarodni simbol malignih bolesti kod djece.