latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:28 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Banjaluka: Kasne isplate za personalnu asistenciju (VIDEO)

Okupljanjem ispred Gradske uprave, predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom iz Banjaluke iskazali su nezadovoljstvo zbog kašnjenja plaćanja usluga personalne asistencije.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Iz Grada poručuju da su jutros zaprimili naloge te da isplata počinje danas.

Međutim, iz Centra za socijalni rad pitaju kada će biti isplaćena dugovanja iz 2023. godine.

Zbog kašnjenja isplate sredstava za personalnu asistenciju pružanje ove usluge dovedeno je u pitanje.

Iz gradske organizacije slijepih se pitaju kako da sa minimalnom cijenom od osam maraka za ovu uslugu realizuju sve aktivnosti.

- Vrlo teško pronalazimo radnike koji bi realizovali tu uslugu, pa ćemo zbog kašnjenja isplate ostati i bez radnika. Otežano proizvodimo sa sredstvima koja imamo, jer u 2024. godini kao što su nam rekli nisu povećali sredstva za ostvarivanje personalne asistenije, nekih osam KM - rekao je Radomir Radanović, predstavnik Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

Udruženje distrofičara ima 35 korisinika.

Poručuju da nije vrijeme za politička prepucavanja, jer ljudski životi zavise od ove usluge.

- Personalna asistenija je nasušna potreba. To koriste ljudi koji ne mogu da ustanu iz kreveta. Mi imamo asistente koji korisnicima uključuju kiseonik, a rizikovali su i svoje živote pomažući onima koji su pored osnovne bolesti bili pozitivni i na virus korona. Ukoliko se ova usluga ukine u Banjaluci, uslijediće žestoki protesti - rekao je Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara.

Јedan od glavnih razloga zbog kojeg kasne ispalte korisnicima je neusvajanje reblansa budžeta za 2023. godinu, navode iz Odjeljenja za finansije Grada Banjaluka.

- Odjeljenje za finansije Gradske uprave Grada Banja Luka jutros je zaprimilo naloge za isplatu novčanih sredstava za personalnu asistenciju od strane Centra za socijalni rad koji je i dužan da ih dostavi. Sredstva će biti isplaćena danas. To bio jedan od razloga zašto do sada nisu bile isplaćene januarske obaveze, te apelujemo na rukovodstvo Centra za socijalni rad da svoj posao obavlja odgovorno i u saradnji sa Gradom, kako bi se izbjegle neprijatne situacije za korisnike - navode iz Odjeljenja za finansije.

Iz Centra za socijalni rad kažu da Grad plaća samo redovne obaveze usluga personalne asistenicje, međutim, dugovi iz 2023. godine nisu izmireni.

- Sporne su one fakture koje nisu plaćene iz 2023 godine. Ni danas neće biti isplaćena ni personalna asistencija, ni pomoć u kući, ništa iz decembra neće biti plaćeno. Postoje stvari koje nisu uslovljene rebalansom budžeta, nalozi za isplatu koje smo poslali Gradskoj upravi još uvijek stoje u ladicama - navela je Irena Јoldžić, dirktorka Centra za socijalni rad Banjaluka.

Personalna asistenicija je prošireno pravo za nemoćna lica koja nemaju srodnike da se o njima brinu.