latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:30 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Tužilaštvo traži produženje pritvora Debevcu i Mehmedagiću zbog proširenja istrage (VIDEO)

Tužilaštvo BiH je na današnjem ročištu u Sudu BiH zatražilo produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osmanu Mehmedagiću zbog proširenja istrage i saslušanja novih svjedoka.
Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

U iznošenju razloga za produžetak pritvora u trajanju od mjesec dana, tužilac Bojana Јolović je navela da je istraga protiv Debeveca proširena za još tri tačke, osim za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprava, za šta se tereti zajedno sa Mehmedagićem.

Јolovićeva je precizirala da se Debevec dodatno sumnjiči za lažno predstavljanje, primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, te za kršenje Zakona o ravnopravnosti polova.

Јavnost je bila isključena sa dijela ročišta koji se odnosi na kršenje Zakona o ravnopravnosti polova da bi se zaštio svjedok /žena/ i porodični život osumnjičenog.

Јolovićeva je navela da su prilikom istrage i saslušanja došli do podataka da je Debevec od auto-salona "Kramar" primio poklon automobil "polo" vrijednosti 15.000 KM, a od Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa, sat od 15.000 evra.

Ona je rekla da je osumnjičeni automobil registrovao na ime sestre svoje supruge, koja je u iskazu navela da nikada nije kupila to vozilo i da je Debevec zamolio da ga registruje na svoje ime.

Јolovićeva je dodala da se protiv auto-salona "Kramar" od 2019. do 2021. godine vodilo 700 postupaka.

Treća tačka kojom je proširena istraga odnosi se na Zdravka Mamića, bjegunca iz Hrvatske i nekadašnjeg prvog čovjeka Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba koji je, kako se sumnja, poklonio Debevecu sat vrijednosti 15.000 evra, što je Mamić i sam priznao.

Ona je navela na ročištu da se Debevec sastajao sa Đorđom Ždralom, koji je 2010. godine bio osuđen zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini.

Јolovićeva je otkrila da se Debevec sastajao i sa Mladenom Lučićem, bratom bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloša Lučića, dok je imao status osumnjičenog.

Tokom današnjeg ročišta Јolovićeva je govorila i o sastancima Debeveca u Španiji, čije državljanstvo ima, ali to, kako je rekla, neće biti predmet ovih istražnih radnji.

Kada je riječ o Mehmedagiću, Tužilaštvo je saopštilo da je saslušalo Denisa Stojnića u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OBA i da je organizovao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila.

Јolovićeva se osvrnula i na zaposlenog u Sudu BiH Milisava Pijuka, koji je juče uhapšen, a onda pušten da se brani sa slobode.

Ona je navela da su Pijuk i Debevec podnosili anonimne krivične prijave protiv vlasnika jedne agencije koja se bavi video-nadzorom, jer je sumnjao da se vidi na jednom snimku video-nadzora, koji je pokrivao samo privatnu kuću.

Јolović je napomenula da je Debevec u trenutku počinjenja krivičnog djela već razmišljao o prikrivanju, što govori o umišljaju.

Osim toga, kako je navela, Pijuk je rekao da je dobio uputu od Debeveca tokom istrage da vidi ko je iz OBA dolazio u Tužilaštvo BiH, te da mu je slikao najave ko ulazi u Sud i Tužilaštvo i slao mu putem aplikacije.

Tužilaštvo je navelo da je Debevec naredio da budu sklonjeni prislušni uređaji u Sudu BiH, koji su se nalazili na produžnom kablu.

Јolovićeva je rekla da se produženje pritvora traži zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utcati na svjedoke.

Branilac Debeveca advokat Mirna Avdibegović rekla je da nema nikakve potrebe za produžetak pritvora i da je Sud već ranije umjesto dva mjeseca pritvor produžio za mjesec dana, te da je dovoljno da budu određene mjere zabrane.

Advokat Nermin Mulalić, branilac Mehmedagića, rekao je da protiv njegovog klijenta nije proširena istraga i da nema razloga da mu se produžava pritvor.

Sudija Davorin Јukć je najavio da će odluka suda brzo biti donesena.