latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:32 | Autor: SRNA

Čeka se odluka Švedske o ekstradiciji Dede Odobašića

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara proslijedilo je Švedskoj ekstradicionu dokumentaciju sa zamolnicom za izručenje Dede Odobašića, nastanjenog u toj zemlji, optuženog za ratni zločin nad srpskim civilima u Brodu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara Srni je rečeno da do ovog trenutka od relevantnih tijela Švedske nisu primili nikakav odgovor na upućenu zamolnicu.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koje tereti Odobašića za mučenje srpskih civila u Brodu u martu i junu 1992. godine, Srni je potvrđeno da je u toku proces ekstradicije Odobašića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, prema Interpolovoj potjernici, i da se čeka njegova ekstradicija, rečeno je u MUP-u.

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Na teret mu se stavlja da je u staroj zgradi policije u Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno je izjašnjavanje o krivici Odobašića jer se nije pojavio u sudnici.