latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:40 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Kako je selo Sarajevo u Rusiji postalo mjesto duhovnog jedinstva ruskog i srpskog naroda (FOTO)

U Ivanovskoj oblasti u Rusiji nalazi se jedinstveno sarajevsko selo, koje je nekada bilo baština generalisimusa Aleksandra Vasiljeviča Suvorova. Ovo nevjerovatno mjesto povezuje sa Balkanom ne samo ime, već i protojerej Petar, koji služi u najljepšoj crkvi Kazanske ikone Bogorodice koju je podigao komandant. Sveštenik se dosljedno moli za bratski srpski narod od NATO bombardovanja Јugoslavije 1999. godine, piše Ruska gazeta.
Saraevo, selo u Rusiji - Foto: Ustupljena fotografija
Saraevo, selo u RusijiFoto: Ustupljena fotografija

- Bio sam šokiran do srži ratom koji se odigrao u Evropi 1999. godine - rekao je otac Petar u intervjuu za Rusku gazetu.

- Rođen sam u poslijeratnim godinama – 1956. Tada nam se činilo da tamo rata u Evropi više ne može biti. Za Srbe sam znao iz knjige mitropolita Venijamina (Fedčenkova). Bio je poglavar beloarmejske crkve, pravi hrišćanin. Posle prinudnog iseljavanja iz Rusije živio je u veoma velikom siromaštvu. Mitropolit je podsjetio da kada su hiljade ljudi koji su bežali sa Krima isplovili sa Krima 1920. godine, svuda su ih različito dočekali. U Grčkoj nisu smeli da odu na kopnu dok je vladala glad. Zanimljivo je da se jedan od grčkih mitropolita odazvao molbi za pomoć ruskog sveštenika Venijamina, da je naše bratstvo liturgijski odnos, a sve ostalo - izvinite. U Turskoj je bilo mnogo bolje, ali se tamo sve svodilo uglavnom na trgovinu. Јedino mesto gde su Rusi prihvaćeni kao ljudska bića bila je Srbija! Tamo su ih prihvatili kao braću! Srbi su spasili rusku emigraciju. Zaista mi je odjeknulo - istako je otac Petar.

Protojerej je napomenuo da je nakon početka NATO bombardovanja Srbije počeo da se moli za srpski narod.

Saraevo, selo u Rusiji (Ustupljena fotografija )

- Svake Liturgije vadimo veliki komad za Rusiju i za našu Crkvu - rekao je otac Petar.

- 1999. godine sam počeo da vadim još jedan sličan komad za Srbiju. I od tada sam nastavio da se molim za srpski narod i za Novorusiju .Mislim da sve ovo nije bilo slučajno. Srpska delegacija je stigla u Sarajevo 2023. To je postalo moguće zahvaljujući naporima direktora Centra za međunarodnu saradnju „Rusko-balkanski dijalog“ Evgenija Osenkova i čel. Rusko-balkanskog centra za poslovnu saradnju i kulturu Mihail Јarujev Sada planiram da u crkvu stavim veliku ikonicu i u nju postavim ikonu Nikolaja (Velimirovića) srpskog - naveo je on.

Zauzvrat, Mihail Јarujev je skrenuo pažnju dopisnika RG na činjenicu da je, s jedne strane, selo Sarajevo usko povezano sa imenom generalisimusa Aleksandra Vasiljeviča Suvorova, a s druge, ovo mjesto privlači pažnju srpska javnost.

- Važno je da se počne sa restauracijom hrama uz eventualno izvodljivo učešće Srbije. Svojim rukama stvorićemo još jedan biser Zlatnog prstena Rusije, učvršćujući duhovne veze kako unutar zemlje tako i sa istorijski bliskim bratskim narodima.  Biće nam drago svakoj pomoći - istakao je.