latinica  ћирилица
15/02/2024 |  16:52 ⇒ 18:48 | Autor: SRNA

Kojić: Do kada će Dudaković praviti cirkus od suđenja?

Bivši komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković svakodnevno je gost na raznim skupovima sa kojih šalje ratnohuškačke poruke, dok mu se suđenje pred Sudom BiH za zločine nad Srbima uporno odgađa zbog izmišljenih razloga, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Sud BiH pitamo zašto Dudaković nema mjere zabrane, odnosno zašto ih ne poštuje i dokle će više praviti cirkus od ovog suđenja, jer može da ide gdje hoće i da priča šta hoće, a da za to ne bude adekvatno kažnjen? - upitao je Kojić.

On je ocijenio da se Dudakovićevim gostovanjem na Fakultetu za upravu Univerziteta u Sarajevu otišlo i korak dalje.

- Time nam se šalje poruka da je ratni zločinac koji je pred kamerama naređivao strijeljanje zarobljenika slobodan i da neće biti presuđen pred ovim i ovakvim sudom - rekao je Kojić.

On je naveo da je Dudaković bolestan kada treba da mu se sudi, a može da vozi automobil i učestvuje u saobraćajnim nesrećama, da drži zapaljive govore i veliča Aliju Izetbegovića.

- Sve to radi jer mu Sud BiH to dozvoljava u namjeri da ga što više promoviše i predstavi kao nekakvog heroja, a s druge strane ga štiti na sve načine kako sudski proces ne bi dobio zadovoljavajući epilog - rekao je Kojić za Srnu.

Prema njegovim riječima, isti taj sud i dalje ne čini ništa da pozove na odgovornost bivšeg pripadnika odreda "El mudžahedin" Sanina Musu koji, takođe, svakodnevno šalje zapaljive poruke, te odbija krivičnu prijavu protiv Muhameda Švrakića i Hamdije Abdića Tigra.

Kojić je upitao da li Federacija BiH i Sarajevo šalju poruku da su Dudaković i njemu slični dobrodošli da uče nove naraštaje o tome kako treba protjerati Srbe iz Sarajeva, kako treba činiti ratne zločine i tome slično ili je Dudakovićeva posjeta Fakultetu za upravu ponovni pokazatelj da se muslimani nikada neće odreći svojih ratnih kadrova pa makar oni bili optuženi, osuđeni i svoje zločine činili pred kamerama.

Bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i drugima sudi se za zločine nad srpskim borcima i civilima u više krajiških opština 1995. godine.