latinica  ћирилица
15/02/2024 |  18:16 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Ko u BiH opstruiše dogovore o zakonima neophodnim za evropski put? (VIDEO)

Po već ustaljenom narativu iz američke ambasade pokušavaju da kao glavnog krivca označe Milorada Dodika ako u martu ne bude pomaka ka Evropskoj uniji. Iz Republike Srpske odgovor – ako Evropa u martu ne otvori pregovore najveći krivac biće američki ambasador Majkl Marfi, rušitelj dogovora lidera u BiH.
Sastanak partnera u vlasti na nivou BiH - Foto: RTRS
Sastanak partnera u vlasti na nivou BiHFoto: RTRS

Mart se polako bliži, a dogovor o tri neophodna zakona za evropski put - izbornom, o sudovima i sukobu interesa, na vreloj je vatri. Razlog – sarajevska Trojka već nakon dva sastanka lidera mijenja priču, pa ono što je dogovoreno zapravo nije dogovoreno. Iz Srpske ukazuju da vjetar duva iz američke ambasade u BiH koja sebi daje za pravo da procjenjuje šta može, a šta ne na evropskom putu, pa se i ne ustručava da, uz pominjanje evroatlanskih integracija i spočitavanje "zagrljaja" sa Vladimirom Putinom, unaprijed etiketira krivca – ako ne bude napretka u martu.

Umjesto da se uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Marfi živi u paralelnom univerzumu, potpuno odvojen od stvarnosti u kojoj živi BiH i svakim obraćanjem pokazuju koliko im je stalo do očuvanja kolonijalnog statusa, odgovara Dodik. Ukazuje na to da je gotovo sve do sada realizovane prioritete koje je Evropska unija stavila pred BiH, realizovao kadar iz Srpske i da to ističu i evropski zvaničnici. Najnovijim saopštenjem Marfi želi da objasni očiglednu brljotinu koju je napravio, kaže Dodik i pojašnjava da je na dan održavanja sastanka lidera u Sarajevu od briselskih zvaničnika stiglo saopštenje da smatraju da se o nekim pitanjima trebaju dogovoriti samo domaći lideri i da će to oni prihvatiti.

- Nakon nekoliko sati on je napisao sasvim drukačije pismo u kom kaže da mora nešto drugačije da se rješava, što je destimulisalo muslimane da bilo šta rade i oni su očigledno njihovi poltroni i zavisnici od svakog njihovog stava, tako da očigledno imaćemo sad problem oko evropskog puta i umjesto da prizna da je napravio brljotinu on sad pokušava da traži nekoga, neku odgovornost - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Marfiju očigledno smeta ispružena ruka Republike Srpske i prema Istoku i prema Zapadu, kaže Staša Koašarac. Zbog toga Marfi ne može da podnese da se jedna mala Republika Srpska ne želi skloniti pod skute kolonijalnih upravnika.

- Postoji očigledno jedna druga struktura u FBiH koja želi da sluša Marfija, Šmita i neke druge, očigledno da su upravo oni ti izvođači takvih radova koji usporavaju evropski put BiH, a onda Marfi pokušava na svoj način, neistinama, kontinuiranim neistinima da formira narativ da Dodik usporava - naglasio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Oglasili su se iz ruske amabasade. Kažu, malo ih interesuje mišljenje Ambasade SAD-a u vezi sa evropskim perspektivama BiH.

Ruska Federacija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa sa BiH, što se svakako odnosi i na prijateljske veze sa Republikom Srpskom.

- Ponosan sam na to što imamo saradnju sa Ruskom Federacijom i što imam kontinuirabne sastanke sa predsjednikm Putinom - dodao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Uz očigledno bavljenje unutrašnjim pitanjima BiH, što nije u skladu sa poveljom UN-a, iz Srpske jasno ukazuju američkoj ambasadi i da BiH nije na evroatlanskom, već samo evropskom putu sa kojim Ambasada SAD-a nema nikakve veze.

- Moguće da smo mi neupućeni, ali SAD i njihova ambasada u BiH nemaju nikakve veze sa EU i evropskim putem BiH. Ovdje je potpuno očigledno i jasno da Majkl Marfi pokušava da sačuva svoje pulene od ove odgovornosti koju oni nose, tu jasno mislim na stranke Trojke - kaže delegat Kluba Srba u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.

Iz Trojke i dalje verbalna priča kako poštuju dogovore, a lopticu, na fonu američke amabasade, prebacuju na drugu stranu.

- Došli smo u fazu da se još samo laganih tri zakona imamo otvorene pregovore 34,45 – ako HDZ blokira zbog izbornog zakona, ako Dodik blokira zbog ustavnog suda, zaista vidite po reakciji međunarodne zajednice, e sad da budem neskroman, ja sam se lično za to pobrinuo, znaće se krivci u ovoj zemlji i ne bi im ja bio u koži - rekao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Konakovićeva priča se poklapa sa Marfijevom, nikako sa Evropljanima koji prednost daju dogovou domaćih političara. I dok su određene snage usmjerene ka traženju krivice, iz Delegacije Evropske komisije pozivaju da se uradi sve što se može do 21-og marta.

- U ovom trenutku nam je potreban kompromis, mislim da smo jako blizu iznalaženja rješenja i usaglašavanja - dodao je šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler. 

U kom smjeru će se BiH brod ploviti pokazaće i sutrašnja sjednica Doma naroda bh parlamenta na kojoj će se razmatrati zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti koji je takođe u evropskom fokusu.