latinica  ћирилица
15/02/2024 |  18:57 ⇒ 21:11 | Autor: SRNA

Rim: Više od 1.000 poljoprivrednika u centru vječnog grada

Više od 1.000 poljoprivrednika učestvovalo je danas u novim protestima u Rimu, uključujući vožnju traktorima prema drevnoj areni "Cirkus Maksimus".
Protesti poljoprivrednika u Rimu (Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Protesti poljoprivrednika u Rimu (Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Manja grupa poljoprivrednika se osim dolaska do arene, takođe skupila nedaleko od kancelarija premijera Đorđe Meloni, dok je delegacija nešto ranije posjetila prostorije EU gdje je uručila pismo žalbe.

Različite grupe poljoprivrednika održavale su manje proteste od januara od Sicilije do Torina zbog pada prihoda i rasta troškova života.

Njihovi problemi se kreću od troškova za gorivo do ekoloških regulativa EU osmišljenih za borbu protiv klimatskih promjena ali za koje poljoprivrednici tvrde da nanose štetu njihovom životnom standardu.

- Trenutno, Italijani, poljoprivrednici ne odlučuju ni o čemu. Nemamo moć za pregovore oko cijena, niti oko političkih izbora koje donosi vlast - rekao je jedan od predstavnika poljoprivrednika Pino Konvertini nakon što je u zgradi Evropske komisije ostavljeno pismo.

Melonijeva je krajem prošle sedmice održala okrugli sto sa udruženjima poljoprivrednika kojima je obećala povratak ograničenih poreskih olakšica koje je njena administracija nešto ranije suspendovala.

Evropska komisija je, takođe u proteklih nekoliko sedmice izvršila nekoliko ustupaka usljed protesta širom bloka.