latinica  ћирилица
15/02/2024 |  19:50 ⇒ 16/02/2024 | 11:05 | Autor: RTRS

Srbija proslavila Dan državnosti - borba za slobodu srpskog naroda i dalje traje (FOTO/VIDEO)

Srbija je obilježila Sretenje - Dan državnosti, 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava, kojim je započeo razvoj savremene srpske države. Manifestacije su održane u Orašcu, Oplencu, Kragujevcu i Beogradu. Prisustvovali su najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske.
Dan državnosti Srbije - Foto: Ustupljena fotografija
Dan državnosti SrbijeFoto: Ustupljena fotografija

Svečani defile, dronovi, konjica, vatrometi i to u gradovima Srpske i Srbije. Proslavi se Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, pridružilo i 10 gradova Srpske - Banjaluka, Istočno Sarajevo, Zvornik, Doboj, Prijedor, Gradiška, Derventa, Trebinje, Laktaši.

Veliku pažnju izazvalo je i nešto što smo prvi put mogli vidjeti, a to je, kako su najmodernije tehnologije iskorišćene, kako bi oživjeli istoriju i period od prije čak 200 godina - značajne istorijske ličnosti, srpske vojskovođe i naučnici - oživljeni su vožd Karađorđe, Nikola Tesla.

Kao i svake godine do sada, Srbija je svoj Dan državnosti obilježila u Orašcu, tamo gdje je počela borba za konačno oslobođenje od viševjekovnog turskog ropstava.

Uz Prvi srpski ustanak, ovaj datum se vezuje i donošenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.

Prvim srpskim ustankom Srbi su udarili temelje slobode, a Sretenjskim ustavom- savremene srpske države. Danas, njihovi potomci jasno poručuju- slavna prošlost orjentir je za budućnost.

- Ponosimo se jer znamo i osećamo i venama svojim koliko je besmrtnih predaka naših palo za ovu reč i za san o slobodi i ravnopra nosti koji se Srbija zove. Svaki put kada koristimo tu svetu reč treba da ovo imamo na umu. To je naše utemeljenje, naša unutrašnja snaga da ugradimo sebe u mozaik slobodne i spokojne majke Srbije - rekao je ministar odbrane Srbije i potpredsjednik vlade Srbije Miloš Vučević.

A da je stabilna i jaka Srbija, želja je i Srba sa druge strane Drine, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ističući da je jedinstvo srpskog naroda nepokolebljivo i neuništivo.

Podsjetio je da su i Srbi u BiH, boreći se protiv turskog okupatora, podigli 146 buna i ustanaka.

- To govori da smo jedinstven narod da nam nisu ugušili identitet , zato danas niko u današnje vrijeme nema pravo ni za kakvu drugu političku socijalnu i mentalnu konstrukciju, osim konstrukvije srpskog jedinstva, srpskog okupljanja u borbi za što jaču Srbiju za što jaču Republiku Srpsku u borbi za što jači srpski narod. Treba da se u vrijednosnim smislu okupimo onome što jeste srpski svijet i da bez ikakavih oklijevanja , držimo do svog identiteta, do svog jezika pisma, svoje nacionalne pripadnpsti, svoje vjere svoje krsne slave - rekao je Dodik.

Oni koji su prije više od dva vijeka podigli ustanak, pred sebe su postavili jasan cilj – ništa manje od slobode. Srbija i danas mora da brani iste vrijednosti - život u miru i slobodi i državnu cijelovitost i nezavisnost.

- Prvi preduslov na ovom putu je jedinstvo našeg naroda ma gdje on bio koje nam je potrebnije nego ikada. Bratstvo, sestrinstvo i jedinstvo ali i sloga jer kao što mi Srbi kažemo samo sloga srbina spasava - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Da se Srbi sjećaju prošlosti pokazali su u Kragujevcu, gdje je održana Sretenjska akademija na mjestu na kojem je usvojen Sretenjski ustav. Sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu puki dar, već nešto što se mukotrpno osvaja, a još teže štiti, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Naš odgovor na sve te izazove je veoma jednostavan naša snaga počiva u ljudima našoj slozi, jedinstvu i saglasju. Ovo je dan za ponos i za zahvalnost, ovo je dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine to je i osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika. - navela je Brnabić.

Povodom Dana državnosti, zvaničnici Srbije i Srpske položili su vijence na sarkofag vožda Karađorđa Petrovića u crkvi Svetog Đorđa, na Oplencu. Ceremoniji je prethodio pomen koji je služio episkop šumadijski Јovan sa sveštenstvom. Dan državnosti Srbije, obilježen je i polaganjem vijenaca kod spomenika Neznanom junaku na Avali.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je više od 100 odlikovanja istaknutim ličnostima i institucijama.

Među brojnim odlikovanjima, posthumno je, zlatnom Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” odlikovan Spomenko Gostić, heroj i najmlađi borac Vojske Republike Srpske.

Ostao je bez roditelja, pridružio se Vojsci Republike Srpske i, pored brojnih nagovaranja da postoji bolji i ljepši život negdje drugdje, Spomenko nije želio da ostavi ni svoje selo, ni svoj Ozren. Poginuo je 1993. godine. Imao je samo 15 godina.

Predsjednik Aleksandar Vučić odlikovao brojne zaslužne građane, strane diplomate, institucije, umjetnike. Iz Republike Srpske odlikovani su predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, Narodno pozorište Republike Srpske, glumci Nikola Pejaković i Biljana Čekić, koju pamtimo po ulozi u filmu "Dara iz Јasenovca".

I ovo je podsjetnik - zašto je Sretenje, kroz istoriju jedan od najznačajnijih datuma za Srbe, i zašto je, kako to reče predsjednik Srbije, crveno slovo na koje sve počinje i završava. Već 22 godine, Sretenje je Dan državnosti Srbije i dan kada se u zgradi Predsjedništva, u srpskoj prestonici, susreću najzaslužniji pojedinci i institucije - diplomate, akademici, profesori, književnici, umjetnici, sportisti, koje odlikuje predsjednik države.

- Zašto danas vidimo Miloša i Karađorđa zajedno? Zato što treba i od jednog i drugog teba da učimo kako da se držimo danas u nelakim vremenima. Zato danas je važno da budemo mudri, ali ne po svaku ceijnu. Samo jedna stvar za Srbe i Srbiju nema cenu. Sloboda nema cijenu i nikada je neće imati - poručio je Vučić.

Među odlikovanim ove godine iz Republike Srpske – prvi parlamentarac, akademik, pozorište, glumci i posthumno najmlađi srpski borac posljednjeg rata, Spomenko Gostić. Tek 15-ogodišnji dječak koji je branio svoj zavičaj i svoj narod. I za tu odbranu dao najvrijednije – svoj život. Nakon 31 godinu, za njegovo herojstvo stiže i drugo postuhmno odlikovanje, ovaj put od Srbije. Zlatna Medalja za hrabrost "Miloš Obilić".

- Spomenko je biodječak koji je shvatio suštinu borbe za slobodu. Јa se zahvaljujem predsjedniku Srbije koji ovim činom dokazuje da smo jedan narod bez obzira na to gdje smo pali, gdje se Spomenko borio, on se borio za slobodu svog srpskog pravoslavnog naroda - rekao je rođak Spomenka Gostića Mladen Stojanović.

Nije tajna da Srpska i Srbija zajednički rade na brojnim projektima. Poznato je da dva Parlamenta i Akadmije nauka sa obje strane Drine, imaju odličnu saradnju. Zato ne čudi da su predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić i akademik Rajko Kuzmanović odlikovani sretenjskim ordenom prvom stepena.

- Meni je posebno drago, kao profesoru ustavnog prava, da se zahvalim što je Sretenje sveto postalo glavni državni raznik, jer je prvi Sretenjski ustav vrlo značajno, od tada idemo dalje - dodao je Kuzmanović.

Sretenjski orden drugog stepena dobila je jedna od najvažnijih republičkih institucija kulture, sa tradicijom dugom 94 godine - Narodno pozorište Republike Srpske.

- Izuzetno smo srećni i izuzetno ponosni što nas je predsjednik Vučić prepoznao i što smo na ovaj dan odlikovani - rekla je direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić.

Nagrađivan je i na daskama Narodnog pozorišta Srpske. Odlikovan je i u Republici Srpskoj, sada i u Srbiji. Proslavljeni glumac, reditelj, scenarista Nikola Pejaković i Biljana Čekić, jedna od najmlađih glumica iz Srpske, naša Dara iz Јasenovca, odlikovani su Karađorđevom zvezdom.

- Veliki je značaj, pogotovo zato što je Karađorđeva zvezda. Neopisiv je osjećaj - istakla je Čekić.

Među dobitnicima odlikovanja su i književnici, diplomate iz Crne Gore, Mađarske, Rusije, Kine, Slovačke, Španije.
Odlikovanja će i na Kosmet. Odnijeće ih u Štrpce Miloš i Stefan Stojanović, dječaci koji su ranjeni na Badnji dan prošle godine i djevojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Svim odlikovanim obratio se tokom ceremonije i sam vožd Karađorđe. Oživjeli su ga, uz pomoć vještačke inteligencije, mladi srpski umjetnici, braća Ivan i Bojan Zamurović. Progovorio je glasom glumca Nebojše Kundačine.

Pregled proslave Dana državnosti Srbije možete pogledati i OVDЈE.