latinica  ћирилица
15/02/2024 |  20:10 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Otvorena izložba slika Bosiljke Ostić "Čekajući svica"

U Galeriji "Stari sat" u Šamcu večeras je otvorena izložba slika akademskog slikara iz Banjaluke Bosiljke Ostić pod nazivom "Čekajući svica" koju će građani moći da pogledaju do 1. marta.
Bosiljka Ostić - Foto: SRNA
Bosiljka OstićFoto: SRNA

Direktor Centra za kulturu Milanka Blagojević rekla je Srni da je Ostićeva diplomirala slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesora Radoslava Tadića, pod čijim je mentorstvom završila i master studije slikarstva prošle godine, te da je realizovala niz samostalnih izložbi.

- Ostićeva je učestvovala i na kolektivnim izložbama, radionicama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada za dosadašnji rad - navela je Blagojevićeva.

Ona je za naredni period najavila niz aktivnosti šamačkog Centra za kulturu.

Ostićeva je rekla Srni da naziv izložbe nagovještava novo istraživanje svjetlosti, te da je izloženo nekoliko slika iz prethodne serije pod nazivom "Volare" i nove slike koje su nastale tokom istraživanja koje planira dodatno upotpuniti.

- Ova izložba je interesantna jer će se u prostoru naći slike na kojima sam na imaginaran način tragala za svjetlom na nebu, a suprotno od njih biće slike gdje sam tragala za svicima i svjetlom koje leti, diše, impresionira i sija u tami. Svitac je za mene biće svjetlosti, njegova pojava i postojanje inspirisali su me da ga čekam. Svjetlost u tami ovog bića postaje moja dalja inspiracija. Prikazujem ih onako kako izgledaju, ali i kako ih ja vidim i osjećam - navela je Ostićeva.

Ona je rekla da je svitac metafora koja simbolizuje svjetlo u sebi i svjetlo van sebe.

- Skoro da ne postoji osoba koja nije pokušala uhvatiti svica - svjesno ili nesvjesno, da li zbog njega kao bića ili njegove svjetlosti. Da li smo trčali za svicem ili za njegovom svjetlošću? Da li smo nesvjesno trčali za onim što nam fali, ne znajući da je to u nama? - upitala je Ostićeva.

Bosiljka Ostić rođena je u Banjaluci 1997. godine, a na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci - Odsjek slikarstvo, diplomirala je 2020. godine.