latinica  ћирилица
16/02/2024 |  08:38 ⇒ 08:40 | Autor: TANЈUG

Bajden upozorio Netanijahua da ne kreće na Rafu bez plana za zaštitu civila

Američki predsednik DŽozef Bajden ponovo je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da ne bi trebalo da sprovodi vojnu operaciju u Rafi bez odgovarajućeg izvodljivog plana za zaštitu palestinskih civila, saopštila je Bela kuća.
Bajden i Netanijahu (Foto: EPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL) -
Bajden i Netanijahu (Foto: EPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL)

Ovo je drugi put u manje od sedam dana da je Bajden upozorio Netanijahua povodom plana o usmjeravanju izraelske vojne ofanzive na ovaj dio Pojasa Gaze bez plana za bezbjednost oko milion ljudi koji se tamo nalaze.

Američki i izraelski lider razgovarali su i o tekućim pregovorima o taocima, a Bajden je obećao da će nastaviti da radi danonoćno da bi pomogao u oslobađanju talaca, koji su već 132 dana u zarobljeništvu Hamasa, navodi se u saopštenju.

Izraelske snage saopštile su juče da su izvršile raciju na najveću funkcionalnu bolnicu u Gazi, što je izazvalo bojazan za sudbinu više stotina pacijenata, medicinskih radnika i mnogih raseljenih Palestinaca koji su tamo potražili utočište od rata.

Ranije ovog mjeseca, Bajden je rekao da je vojni odgovor Izraela u Pojasu Gaze bio "prevelik" i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja poginulih civila u palestinskoj enklavi.