latinica  ћирилица
16/02/2024 |  09:16 ⇒ 11:26 | Autor: Glas Srpske

Saša Čađo: Sreća i hrabrost odvele nas na Olimpijske igre

Trnovit put prešle su košarkašice Srbije da bi izborile nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.
Saša Čađo (Foto: fibawwc) -
Saša Čađo (Foto: fibawwc)

Put do prestonice Francuske vodio je iz Beograda preko Lisabona do Belema, u kojem je čekirana viza za najveći sportski događaj planete. Brazil je ponovo bio srećan "orlicama" koje su u ovoj južnoameričkoj državi 2016. stigle do bronze na OI, a osam godina kasnije izborile nastup na svojim trećim Igrama zaredom. Kako je teško igrati u Brazilu, dobro zna Saša Čađo koja ima medalju iz te slavne 2016. godine. Svjesna je toga šta su do sada uradile i koliko su teški novi izazovi koji su pred njima.

- Iskreno, bilo je mnogo izazova s obzirom na to da smo odradile samo dva treninga pred prvu utakmicu, dok je sam put bio težak. Kada smo došle u Belem, nismo mogle da se nadišemo vazduha kako treba jer je klima sasvim drugačija nego kod nas u Evropi. Velika je vlažnost vazduha i u dvorani i napolju pa smo se jedva sabrale do početka utakmica - započela je priču Čađo za Glas Srpske.

Zbog kratkog vremena za adaptaciju na uslove izabranice selektorke Marine Maljković poražene su od Njemačke u prvom meču kvalifikacionog turnira (66:73) da bi u drugom nadigrale domaćina (72:65), a u trećem doživjele novi poraz od Australije (73:75). Ipak, Njemačka je odigrala za Srbiju i savladala je Brazil za veliko slavlje Srpkinja.

- Mogle smo da odigramo mnogo bolje, ali ovo je neki naš maksimum trenutno. Mlađe djevojke učimo kako da budu dio ekipe i malo je teško iz klupske sezone prebaciti se u reprezentaciju. Na sve to, imale smo samo dva treninga da se saberemo, što nije dovoljno da se upoznamo, kamoli da uigramo neke akcije. Međutim, dale smo sve od sebe i iz tog razloga, kao i malo sreće koja prati hrabre, obezbijedile smo nastup na Olimpijskim igrama. Turnir je bio mnogo izazovan i za razliku od nekih ranijih utakmica, sada nas nije išao šut koji je naša velika prednost i na šta moramo da obratimo pažnju u narednom periodu - rekla je Čađo.

Čekanje ishoda utakmice Njemačke i Brazila bilo je vrlo stresno za nju kao i ostatak tima jer je od toga zavisio njihov odlazak na OI.

- Uh, baš je bilo neizvjesno. Ostale smo u dvorani da dočekamo kraj, sam finiš meča bio je dramatičan, ali se, srećom, dobro završilo po nas. Zbog koševa koji su postizani u posljednjim sekundama nisam disala kako treba jer je baš bilo napeto. Čini mi se da je utakmica Brazila i Njemačke trajala pola dana. Ne volimo da se stavljamo u takav položaj i da zavisimo od drugih jer smo se uvijek mi pitale za sve, tako da sebi ovakvu situaciju više nećemo dozvoliti - istakla je Čađo.

Priznala je da je sada situacija mnogo lakša i da su osjetile rasterećenje kada su se vratile u Beograd.

- Sada smo prodisale i odradile posao pa smo srećne i zadovoljne. Naravno, ne zanosimo se time da smo plasmanom postigle svoj cilj, već želimo nove uspjehe. Mislim da nam pripreme počinju 20. maja i sada moramo dati sve od sebe da što spremnije dočekamo Olimpijske igre - izjavila je Čađo.

Ona i njene saigračice ispunile su san selektorki Marini Maljković da vodi ekipu u Parizu koji smatra svojim drugim gradom nakon Beograda.

- Ispunile smo joj tu želju jer znamo koliko voli Pariz u kojem provodi mnogo vremena. Pored toga, drago nam je što je srpska košarka ostala na tom olimpijskom nivou i da idemo na svoje treće Igre zaredom, što je velika stvar i potvrda dobrog rada u kontinuitetu - navela je Čađo.

Igre u Parizu za nju bi trebalo da budu treće u karijeri, o čemu nije ni sanjala kada se počela baviti košarkom. Priznaje da nema zagarantovano mjesto u timu.

- Podatak da su preda mnom treće Olimpijske igre zvuči mi nevjerovatno i imam veliku želju da odem, ali, prije svega, veća želja mi je bila da Srbija izbori nastup. Mnogo djevojaka biće pozvano na pripreme, među kojima ću biti jedna od najstarijih. Ipak, to ne znači da ću upasti u ekipu koja će nastupiti u Parizu, već to moram zaslužiti radom. Konkurencije se ne bojim i ako bude neko mlađi i spremniji te može pružiti više nego ja, biću fer i reći ću neka ide umjesto mene. Ali... te mlađe djevojke moraće da daju mnogo da bi zauzele moje mjesto u timu koje neću tek tako nekome ustupiti - naglasila je Čađo.

Ove sezone i dalje nema klub, ali pregovara sa mnogima koji žele da je vide u svojim redovima tokom završnice sezone.

- Јoš ništa nisam odlučila o pitanju kluba. Ponuda ima i gledam šta je najbolje u ovom trenutku. Vjerujem da ću uskoro nešto izabrati, ali to neće biti samo reda radi, već da popravim formu i spremna dočekam početak priprema za Olimpijske igre - navela je Čađo.