latinica  ћирилица
16/02/2024 |  11:44 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Predstavljen roman "Poslije zabave" Steve Grabovca u Kostajnici i Novom Gradu (VIDEO)

U Kostajnici i Novom Gradu predstavljen je roman "Poslije zabave" autora Steve Grabovca. Riječ je o romanu koji je nagrađen NIN-ovom nagradom.
Predstavljen roman "Poslije zabave" autora Steve Grabovca - Foto: RTRS
Predstavljen roman "Poslije zabave" autora Steve GrabovcaFoto: RTRS

Tema romana na kojem je Grabovac radio skoro četiri godine je veoma opširna. Prikazuje detalje jednog zločina koji se desio u ratu,pa do savremenog doba i posljedica tog zločina.

- Okvirno rečeno tema priče se vrti oko jednog zločina,a onda prati sudbinu ljudi koji su na neki način povezani sa tim događajem.Kroz određene vremenske periode,odnosi se na jednu generaciju koja je stasala u ratu i priča na neki način o nemogućnosti pisanja jedne knjige o tako strašnom zločinu - kaže Grabovac.

Biblioteke u Kostajnici i Novom Gradu potrudile su se da među prvima promovišu roman i da ga ponude svojim čitaocima.

- Mi smo imali u planu i ranije da ga ugostimo i dogovorili termin, ali Stevo je u međuvremenu dobio i nagradu što nas jako veseli - rekla je Tamara Zrnić direktorka Narodne biblioteke u Kostajnici.

Maja Јovanić Kostadinović direktorka Narodne biblioteke u Novom Gradu kaže da je zanimljivo da je dobitnik NIN-ove nagrade prvi put gost u Novom Gradu.

- Ono što je isto zanimljivo da je Stevo Grabovac prvi dobitnik NIN-ove nagrade iz Republike Srpske - dodala je ona.

NIN-ova nagrad je najznačajnije regionalno priznanje za književno djelo. Nakon 34 godine došla je u ruke pisca iz Bosne i Hercegovine.