latinica  ћирилица
16/02/2024 |  14:16 | Autor: RTRS

"Čitajmo zajedno" - osnovcima u Mrkonjić Gradu ukazano na značaj čitanja

Učenici Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Mrkonjić Grad učestvovali su u radionicama Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u okviru kampanje "Čitajmo zajedno".
Kampanja Čitajmo zajedno - Foto: RTRS
Kampanja Čitajmo zajednoFoto: RTRS

Cilj kampanje i radionica je ukazivanje na značaj čitanja i poznavanja maternjeg jezika.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković rekla je da je osnovna poruka radionica da srpski jezik treba njegovati, ne samo kroz pismo već i kroz izgovor, odnosno kroz pravilan govor i čitanje.

Podsjetila je da Ministarstvo od 2017. godine organizuje kampanju "Čitajmo zajedno" radi promocije i popularizacije književnosti, jačanja izdavaštva, njegovanja kulture čitanja, ali i afirmacije domaćih mladih autora".

Ona je navela da je svake godine u fokusu kampanje neka druga tema, ali sa istom porukom, koliko je važno čitanje i kolike koristi daje jednoj osobi, naročito tokom odrastanja.

Profesorka na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Sanja Macura rekla je da je kampanja namijenjena svim uzrasnim kategorijama, a da će se na samom kraju kampanje u Banjaluci raditi i sa učenicima srednjih škola.

Književnica Јelena Kojović Tepić rekla je da je književnost stvar identiteta, te da sada traje borba kako mlade naučiti da zavole knjigu.