latinica  ћирилица
16/02/2024 |  15:33 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

U najvećem gradu Srpske poskupljuje kafa u kafićima (VIDEO)

U najvećem gradu Srpske došlo je do novih poskupljenja. Ukoliko se odlučite da prvu jutarnju kafu popijete u kafiću u centru grada, ili da izađete na pauzu sa kolegama, moraćete izdvojiti više novca.
Poskupljenje kafe - Foto: RTRS
Poskupljenje kafeFoto: RTRS

Cijena kafe porasla je za oko pola marke, zavisno od kafića u kojem sjedite. Banjalučani negoduju na novo poskupljenje, a posebno su ogorčeni studenti. Iz skromnog studentskog budžeta, iz kojeg moraju izdvojiti dio novca za knjige, odjeću, obuću, hranu, sada će morati izdvojiti više i za šolju kafe u kafiću.

Iz Udurženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeka" potvrdili su da je kafa poskupila. Kao razlog navode povećanje minimalca i veća izdvajanja za plate radnika da bi ih zadržali.

- To je negdje između 30 i 50 pfeninga. Oni lokali koji su sada to uradili vjerovatno su bili prinuđei, jer imaju dodatne troškove povećanjem minimalnca. Vjerovatno ih ne mogu namiriti iz vlastitih sredstava pa su bili prinuđeni. Generalno gledano, u toku proljećnih mjeseci pa sve do ljeta, skoro svi lokali, ili velika većina će podići cijene. Kada je vrijeme, nazovimo to krize tj. smaljenih budžeta kod naših građanam, dešava se da je kafa jedini proizvod koji najviše ide - kaže član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republke Srpske Goran Kurtinović.

Banjalučane brinu poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Kažu, sve posakupljuje i hrana i piće.

Poskupljenja se najviše osjete kada je riječ o cijeni sirove kafe koja se uvozi iz Indije, tvrde naši sagovornici.

- Do poskupljenja je uglavnom došlo zbog kafe koja se uvozi iz Indije, zbog napete situacije na Crvenom moru, tj. dijelu indijskog okeana, preko koga se vrši 12 odsto svjetske trgovine. Do oscilacija cijena je došlo od četiri pa čak do 20 odsto - rekao je rukovodilac postrojenja za proizvodnju kafe Bojan Suvajac.

Vlasnik jednog banjalučkog lokala, Srđan Stojković kaže da je najveći problem to što ugostitelji nisu usaglašeni oko cijene kafe.

- Trenutno je i dalje kod nas cijena kafe 1,5 KM, iako je došlo do poskupljenja nabavne cijene kafe. U dogledno vrijeme ne planiram da poskupi ali do ljeta da za 30 feninga - kaže vlasnik jednog kafića u Banjaluci, Srđan Stojković.

Za dvije kafe građani će sada morati izdvojiti oko pet maraka. Banjalučani kažu da je nevjerovatno da će sada, razgovor sa prijateljima uz šolju tople kafe, postati luksuz.