latinica  ћирилица
16/02/2024 |  15:47 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Dom zdravlja u Banjaluci dobio licencu za edukaciju naprednih tehnika (VIDEO)

Dom zdravlja Banjaluka jedini je u BiH nosilac licence za edukaciju naprednih tehnika zbrinjavanja teških pacijenata, te time su se našli rame uz rame sa naprednim zemljama u pogledu zbrinjavanja teško povrijeđenih pacijenata.
Obuka u Domu zdravlja - Foto: RTRS
Obuka u Domu zdravljaFoto: RTRS

Nosiocem licence ITLS Dom zdravlja Banjaluka proglašen je 6. novembra prošle godine u Hjustonu. Osnovni preduslov za apliciranje za ovu licencu bio je da, kroz edukaciju zdravstvenih radnika u Sloveniji, koja se odvijala u više navrata, dobiju školovane licencirane instruktore. Pokazali su nam kako, u prvim minutama, prepoznaju povrede opasne po život.

- ITLS ima funkciju da obuči zdravstvene radnike one koji izlaze na teren kako bi u prve dvije minute koje su bitne za pacijente povrijeđeme u traumi da se zbrine na adekvatan način. Naše je da prepoznamo životno ugrožavajće povrede i da ih zbrinemo na terenu kako bi pacijent bio transportovan u bolnicu na liječenje. Za hitnu pomoć je zlatni standard prvih 10 minuta, ITLS je to vrijeme skratio - rekla je medicinski tehničar Hitne pomoći Banjaluka, ITLS koordinator i instruktor Dragana Predojević.

Edukacija se sastoji od praktičnog i teorijskog dijela u okviru kojih je i zbrinjavanje povrijeđenih pacijenata na terenu.

- Te radionice podrazumijevaju tehnike koje do sada nismo radili, za koje oprema nije dostupna u sužbama hitne medicinske pomoći, to su karlični pojas, mogućnost otvaranja i uspostave cirkulacije preko kosti a ne preko vene kako smo dosada naučili - kaže specijalista Urgentne medicine Renata Hadžić.

Ostvarena je i saradnja sa ustanovama, koje imaju iste ciljeve zaštitu i spasavanje ljudskog života.

- Mi smo sa ovom edukacijom u mogućnosti da ostvarimo blisku saradnju sa timovima koji su prvi na mjestu događaja, a to su vatrogasci, policija, civilna zaštita, službe spasavanja - dodala je Hadžićeva.

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da je ITLS neprofitna globalna organizacija koja se od 1985. godine bavi oblastima traume, prateći smjernice Svjetske zdravstvene organizacije.